Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-oro efter rapporten från Brå: ”Rasistisk kontext”

Så vill politikerna ta itu med överrepresentationen.
Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

En stor rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att personer med invandrarbakgrund oftare är misstänka för brott – och har kallats en ”politisk bomb” av flera bedömare.

Sverigedemokraterna anser att siffrorna är ”häpnadsväckande” medan Vänsterpartiet ser med oro på debatten.

– Många vill använda rapporten i en rasistisk kontext i stället för att vara lösningsorienterade, säger Linda Snecker (V), rättspolitisk talesperson.

Den nya Brå-rapporten kommer efter en lång debatt om behovet att undersöka brottslighet bland utrikesfödda respektive personer födda i Sverige, eftersom den senaste kartläggningen gjordes år 2005. Regeringen har tidigare avfärdat oppositionens krav, men myndigheten valde slutligen att göra en undersökning på eget initiativ.

Resultaten visar på en fortsatt överrepresentation bland utlandsfödda och barn till utlandsfödda, där andelen misstänkta för dödligt våld har ökat i den sistnämnda gruppen. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell ser ett tydligt samband med gängvåldet.

– Rapporten bekräftar tidigare kartläggningar, men vissa saker som sticker ut, som att inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar är markant överrepresenterade när det kommer till dödligt våld och rån, vilket är vanligt i de kriminella gängen. Sedan är det självklart så att de flesta i gruppen är fullt skötsamma människor som vill ha ett bättre liv. Jag besökte Rinkeby senast i förrgår och jag hör aldrig så tydliga krav på hårdare tag som när jag rör mig i utanförskapsområden, folk är urless på våldet och det finns även en överrepresentation i den här gruppen för att utsattas för brott. 

Vad måste göras?

– En M-ledd regering kommer se till att invandringen minskar, men också satsa på skolan, språket och arbetsmarknaden. En annan slutsats är att gränsen för utvisning för de som begår brott måste sänkas. Rapporten kommer säkert att leda till en medial debatt, men frågan är vilka slutsatser man drar – där kommer vi säkert skilja oss åt. Det vore tråkigt om vi får en ny rapport om tio år där överrepresentationen finns kvar, säger Johan Forssell.

”Inbiten segregation”

Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, tycker att rapporten bekräftar att Sverige har haft en för stor invandring. Partiet har kallat justitieminister Morgan Johansson (S) och Brås generaldirektör Kristina Svartz till justitieutskottet för att diskutera statistiken och nödvändiga åtgärder. 

– Det är häpnadsväckande siffror som borde få fler partier att reagera på vilken invandringspolitik Sverige har haft och vilka konsekvenser den har fört med sig. Jag hoppas att rapporten för med sig en bred debatt om invandringsrelaterad brottslighet – det är nyckeln för att långsiktigt komma åt kriminalitet. Rapporten visar hur fast inbiten segregationen är i våra utanförskapsområden, och att den tar väldigt lång tid att komma åt, säger Adam Marttinen.

Hur stor roll spelar socioekonomi?

– Det är ett kraftigt övervärderat argument. Man begår inte våldtäkt eller grov kvinnofridskränkning av socioekonomiska skäl. Det handlar om värderingar, kultur och ett samhälle fullt av motsättningar.

”Regeringen är svarslös”

Andra är mer skeptiska till behovet av en ny rapport. Enligt Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker är resultaten kända sedan tidigare och hon ser en risk för att statistiken används i fel syfte.

– Det här är ingenting nytt, vi har vetat hur representationen i brottsstatistiken sett ut sedan 1970-talet. Det är bra med information och statistik, men då måste man använda den på rätt sätt. Jag är orolig och ser att många vill använda rapporten i en rasistisk kontext i stället för att vara lösningsorienterade och titta på orsakerna till att invandrare är överrepresenterade – som inkomst, utbildningsnivå, hälsa och trångboddhet.

Kan siffrorna kopplas till migrationspolitiken? 

– Siffrorna beror på att vi har haft både M-ledda och S-ledda regeringar som inte brytt sig överhuvudtaget om stora delar av Sverige. Det är ett enormt svek att inte satsa på skola, bostäder, arbetsförmedling, försäkringskassa och vårdcentraler. De ekonomiska förutsättningarna är så brutalt olika och här måste skillnaderna mellan människor minska. Vi har en extremt allvarlig situation där folk upplever en stor otrygghet och unga killar går runt med vapen. Det är otroligt sorgligt och går att ändra, men regeringen är svarslös när det kommer till att bryta våldsspiralen, säger Linda Snecker.”Måste föra en stram migrationspolitik under överskådlig framtid”

Johan Forssell (M) efter Brås uppmärksammade utredning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.