Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V om S efter talmansvalet: ”Jävla fittor”

Vänsterpartiet rasar mot Socialdemokraterna i nya SVT-dokumentären ”Maktspelet”: ”Så pinsamt”.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från SVT-dokumentären.
Foto: SVT
Bilder från SVT-dokumentären.
Foto: SVT
Bilder från SVT-dokumentären.
Foto: SVT

– Nu är det fan krig alltså. De går över eld och vatten för att rädda Centerpartiet, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i SVT:s nya dokumentär ”Maktspelet”. 

Det hon reagerar på är att V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve inte får posten som tredje vice talman – trots att praxis borde säkrat henne det jobbet. 

Istället väljs C-kandidaten Kerstin Lundgren.

Orden ”vilka jävla fittor alltså” uttalas från någon på Vänsterns partikansli. 

I september valdes de tre vice talmännen. Socialdemokraterna fick första vice talmansposten. Andre vice gick till SD och tredje vice borde ha gått till Vänsterpartiet – praxis trogen. 

Men i stället valdes Kerstin Lundgren från Centerpartiet. 

– Nu är det krig alltså. De går över eld och vatten för att rädda Centerpartiet. Så pinsamt, sköt ert eget parti, säger Nooshi Dadgostar i SVT-dokumentären ”Maktspelet”.

V-ledaren är rejält irriterad efter att några socialdemokrater i stället för att lägga ner sina röster har lagt dem på Lundgren – allt för att smörja relationen med Centerpartiet menar hon. 

Ilskan efter talmansvalet

– Ingen annan kan rösta på C än S. De ska ju rädda C:s plats. De har lovat C den här platsen, säger Dadgostar i samtal med kommunikationschefen Jenny Lindahl.

– Helt sjukt, säger Lindahl. 

Samtalet fortsätter på partiets riksdagskansli. 

– Vilka jävla fittor alltså, mumlar någon av vänsterpartisterna närvarande.

Ida Gabrielsson, vice partiledare, sitter bakåtlutad i en soffa med armarna ovanför huvudet. Hon och Jenny Lindahl resonerar kring varför S har valt att gå den här vägen och landar i att S är rädda för att C ska byta fot nu när Lööf är på väg bort. 

Gabriellsson berättar för Lindahl att Socialdemokraterna försökte få till en deal i form av ”någon ersättarpost” i riksbanksfullmäktige för att tacka nej till talmansposten. 

– De lekte att det var en deal, men det var det inte. Det är bara så löjligt, säger Gabrielsson som använder ordet värdelös för att beskriva S förslag.

Vänsterpartiet låter hälsa att de avstår att kommentera när Expressen söker dem för en kommentar. 

Mer politik:
Ministerns ilska mot Andersson ”Far med osanning”

Oppositionen anklagar regeringen får att ge bidrag till jaccuzzis och stora villor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.