Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och V i förhandling: ”Måste göra det vi kan”

Utklipp från Agenda i SVT: Vänsterpartiet och Moderaterna i samtal om att pressa regeringen på mer pengar till välfärden.
Ulla Andersson (V).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson (M).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mer pengar till kommunerna. I en ohelig allians mellan Vänsterpartiet och Moderaterna pågår samtal om att pressa regeringen på mer pengar till välfärden.

– Vi måste göra det vi kan för att ge mer resurser till välfärden, säger Ulla Andersson i SVT:s ”Agenda”. 

”Sjukvården, skolan och omsorgen måste få de tillskott de behöver. Och det måste ske snabbt för att möta välfärdskrisen runt om i landet. När regeringen inte gör tillräckligt får vi vända oss till andra. Därför är nu förhandlingarna igång med Moderaterna för att få fram mer pengar till välfärden”, skriver Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson, i ett uttalande till TT i helgen.

Även M bekräftar att samtal pågår.

Att kommuner och regioner behöver mer pengar i vårändringsbudgeten är helt klart och nu förhandlar regeringspartierna S och MP om det med samarbetspartierna C och L.

Men oppositionspartierna V, M, KD och SD i riksdagens finansutskott anser att det fortsatt finns utrymme att pressa regeringen. V, M och KD har öppet sagt att de kan förhandla med varandra. Vid ett möte i utskottet i torsdags beslutades att oppositionens initiativ ska bordläggas i en vecka.

I veckan som gick gick Vänsterpartiet ut med ett krav på ett besked från regeringen om extrapengar för välfärden i kommunerna och regionerna. Nu bekräftar både M och V att pågår samtal mellan partierna.

M och V i ”Agenda” 

I söndagens ”Agenda” på SVT är både Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson och Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson med i programmet. 

Och de är en ovan allians, medger politikerna i programmet – men samarbetet är nödvändigt, menar de båda. 

– Det här är ett bevis på en ny situation i svensk politik, men framför allt ett bevis på att regeringen och dess samarbetspartier inte gör sitt jobb, säger Svantesson. 

Ulla Andersson vill inte kommentera vad förhandlingarna M lett till hittills, men att man är överens om att mer resurser behövs:

– Vi måste göra det vi kan för att ge mer resurser till välfärden, säger Ulla Andersson. 

Svantesson säger i programmet att förhandlingarna med V hittills går bra: 

– Vi gör inte det här för något slags jippo, vi gör detta för att det behövs för att det behövs till välfärden.  

I programmet får även Ulla Andersson en fråga om hur hon ställer sig till att kunna ta över efter Jonas Sjöstedt som partiledare för V, men vill inte ge besked: 

– Jag kommer att återkomma med besked i frågan så småningom.

Splittrade budskap

Samtidigt har budskapen från oppositionen varit splittrade i fråga om både summor och finansiering.

I M:s ”räddningspaket för välfärd och trygghet” föreslås 5,6 miljarder kronor till välfärden, polisen och rättsväsendet.

Av pengarna ska tre miljarder gå till välfärden – vilket SD sagt sig stödja. Pengarna tar M från bland annat biståndet och byggsubventioner.

KD:s förslag omfattar 6,7 miljarder, men partiet vill inte minska biståndet.

V har sagt sig vilja ha minst tio miljarder kronor till välfärden och säger nej till att ta pengar från biståndet och byggsubventionerna.

I ”Agenda” vill Ulla Andersson inte säga om man kan släppa kravet att pengarna inte tas från biståndet, men säger samtidigt att man kommer att behöva kompromissa. 

– Det är välkänt att vi står upp för enprocentsmålet och vi förhandlar nu. Vi kommer presentera ett förslag efter förhandlingarna, säger den ekonomiskpolitiska talespersonen.

Möter kritik

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) har sagt att det vore oseriöst att partier försöker tvinga fram en extra tilläggsbudget. Han och den ekonomiskpolitiske talespersonen Emil Källström (C) anklagar motsidan för att ägna sig åt ett innehållslöst spel.

Det är oklart i vilken form förhandlingarna sker mellan V och M.

Jonas Sjöstedt vill att regeringen skjuter till minst 10 miljarder kronor till välfärden, annars tänker han förhandla med KD och M. Se Sjöstedts pressträff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.