Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V och KD: ”Utvisa Kinas Sverigeambassadör”

Kinas ambassadör till Sverige Gui Congyou.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

I en riksdagsdebatt på fredagen krävde Vänsterpartiet och Kristdemokraterna att Kinas Sverigeambassadör ska utvisas.

Utrikesminister Ann Linde (S) vill däremot hålla dörren öppen till Kina ”i det längsta”.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet krävde under fredagens riksdagsdebatt att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou förklaras persona non grata, det vill säga som icke önskvärd – och utvisas ur Sverige. 

KD:s Lars Adaktusson (KD) valde att kalla ambassadörens agerande ”exempellöst”, och Vänsterpartiet hängde på kravet på att han utvisas.

Utrikesminister Ann Linde menade att den kinesiske ambassadören gjort många ”oacceptabla och allvarliga uttalanden”. 

Utrikesministern vill hålla dörren öppen

Linde vill dock hålla dörren öppen ”i det längsta”. Hon framhöll att Kina är viktigt för svenska arbetstillfällen. Dessutom menade hon att handeln skapar möjligheter till en dialog med landet.

De svenska partierna är eniga om att fördöma den kinesiske ambassadörens agerande i samband med utdelningen av PEN-klubbens Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.