Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens stora oro för Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt (V).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

S, MP, C och L har nått en uppgörelse – nu återstår bara om den också godkänns av Centern och Liberalernas beslutande organ.

Det innebär att Vänsterpartiet kan ta rollen som vågmästare i svensk politik från Sverigedemokraterna.

Samtidigt befarar S att uppgörelsen kan splittra LO-förbunden i två läger – där V etablerar ny makt inom arbetarrörelsen, enligt en S-källa med god insyn.

– Trots detta kommer S utåt i retoriken betrakta V som en dörrmatta, säger källan.

En uppgörelse mellan S, MP, C och L är klar och under helgen ska partierna föra interna möten för att nå ett beslut. 

Stefan Löfven har backat i den omdiskuterade frågan om arbetsrätten för att övertyga Annie Lööf och partierna ska vara överens om en friare hyresreglering och slopad flyttskatt.

Enligt en S-källa med god insyn kalkylerar Socialdemokraterna med att Centern och Liberalerna nu kan räknas in bland dess stödpartier. Där finns sedan tidigare Miljöpartiet, som enligt källan betraktas som ”ett lydigt parti”.

S-kalkylen kring uppgörelsen handlar inte enbart om mandatfördelningen i riksdagen just nu, utan om den framtida utvecklingen för de övriga partierna. Man räknar med att L i och med uppgörelsen ”havererar som parti”. Därmed skulle Socialdemokraterna vinna både makten och väljarna.

– Att C kommer att halveras ligger också i S-kalkylen, där räknar S dock med att de flesta C-väljare på sikt går till M, säger Expressens källa och tillägger att kretsen kring Stefan Löfven känner desto större oro för vad Vänsterpartiet nu beslutar att göra.

Centerpartiets förtroenderåd ska på lördagen ta ställning till överenskommelsen och Liberalernas partiråd samlas på söndag för att göra samma sak. 

Splittrat Liberalerna 

Men regeringsfrågan har klyvt Liberalernas riksdagsgrupp i två läger och fortfarande är det inte avgjort hur partiet kommer ställa sig till överenskommelsen. 

Endast en liten krets i Liberalerna har haft insyn i partiets förhandlingar med Stefan Löfven. Beskedet om att överenskommelsen var klar dök under fredagsmorgonen upp i medierna innan det hade nått den egna partistyrelsen, uppger flera personer som Expressen har varit i kontakt med.

– Jag har läst att det finns en uppgörelse, men jag vet inte. Vi har inte fått någon information ännu, sa riksdagsledamoten och partistyrelseledamoten Gulan Avci innan beskedet offentliggjordes på fredagseftermiddagen.

Gulan Avci var en av de åtta som skrev under en debattartikel i Expressen om att släppa fram Kristersson som statsminister. 

– Vi är ett borgerligt och liberalt parti. Att släppa fram Stefan Löfven kan få långsiktiga konsekvenser. De väljare som röstade på oss i valet röstade för att det skulle bli ett maktskifte, säger hon.

Hon säger också att hon inte vet hur partirådets omröstning kommer gå. 

– Men jag noterar att det är fler och fler röster runtom i landet som höjs för att vi bör släppa fram Kristersson för att få igenom mer liberal politik.

– Det är långt fler än bara vi åtta. 

Vänstern kan fälla Löfvens mittenregering

Tidigare har Jonas Sjöstedt hotat med att fälla en Löfven-regering som lutar för långt åt mitten men under fredagen vill Vänsterledaren inte kommentera hur partiet ser på den nya uppgörelsen.

”Vi har inga kommentarer att lämna”, skriver Sjöstedt pressekreterare Oscar Nelson i ett sms.

I december lämnade Vänsterledaren en egen kravlista till Löfven – och partiets eventuella inflytande i en framtida regering har varit en nagel i ögat på Annie Lööf.

Både C och L har krävt att V stängs ute från inflytande i samma utsträckning som de vill hålla borta SD. Och har fått S att ställa sig bakom den linjen. 

– Jag tror att det har varit viktigt i förhandlingarna att Vänstern inte får igenom någon sakpolitik, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam.

Eftersom S, MP, L och C bara samlar 167 av riksdagens 349 mandat får Vänsterpartiet en avgörande roll i statsministeromröstningen med sina 28 mandat. Om de ansluter till nej-sidan med M, KD och SD får Stefan Löfven 182 mandat emot sig.

Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tar över vågmästarrollen från SD

Jenny Madestam tror dock att Vänstern kommer att lägga ner sina röster och släppa fram en Löfven-regering eftersom den fortfarande är ”så vänster det kan bli”.

Men problemet för mittenregeringen kan kvarstå i framtida omröstningar. 

Det innebär att de tar över vågmästarrollen från SD – som tidigare haft möjligheten att agera bromskloss.

Madestam beskriver det som ett ”dilemma”:

– Om denna regering går för långt högerut sett från Vänsterpartiets ögon så kan det bli ett bekymmer, säger hon.

Daniel Bernmar, Vänsterpartiets ledare i Göteborg, säger i en intervju med ETC i veckan att de inte kommer ”släppa fram Stefan Löfven om han driver borgerlig politik”.

”Det är avgörande att Vänsterpartiet får inflytande för att kunna stödja en regering. Givet det parlamentariska läget kommer Vänsterpartiet ha en nyckelroll”, skriver han i ett sms till Expressen.

Källa: Oro i Socialdemokraterna 

Den oro som kretsen kring Stefan Löfven känner inför Vänsterpartiet handlar bland annat om hur V skulle kunna slå in en kil i Socialdemokraternas lierade, fackföreningsrörelsen, och växa som parti.

Sex av LO-förbunden är internt mycket mer kritiska än de andra till att S gör eftergifter om arbetsrätt och marknadshyror.

– Skulle V nu välja att liera sig med delar av LO och stoppa Löfven, är rädslan på S-sidan att det innebär bildandet av en helt ny organisatorisk maktstruktur inom arbetarrörelsen där V får delar av LO under sina vingar, med fackligt samarbete och ekonomiskt stöd. Skräckscenariot är att V röstar mot Löfven och att det i förlängningen blir extra val, där V skulle kunna etablera sig som ett stort vänstersocialistiskt parti med uppåt 15 procent av rösterna, säger S-källan och fortsätter:

– Trots detta kommer S utåt i retoriken betrakta V som en dörrmatta, de ska tvingas och skrämmas till att trycka på gul knapp. Man ska också antyda till V att man under mandatperioden med tiden kommer försöka urvattna och förhala löftena till C och L.

Vänsterpartiet lämnade in krav

I samband med att Annie Lööf lämnade in sin kravlista i november berättade Jonas Sjöstedt för Expressen om sina krav på Stefan Löfven. Han menade att de exempelvis är ”ointresserade” av att stödja en regering som höjer hyror och sänker löner.

Om att släppa fram en mittenregering sa Sjöstedt:

– För att en sådan här regering ska komma till behövs våra röster, och vi kommer att använda det för att få inflytande.

Under fredagen hänvisar samtliga Vänsterpartiets riksdagsledamöter kommentarer till Jonas Sjöstedt, som i sin tur avböjer att kommentera.
◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.