Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppen om mötet: Extra val ligger i farans riktning

Nooshi Dadgostars krav för att stödja Löfven: ”Respektera sitt regeringsunderlag”
V:s vice ordförande Ida Gabrielsson säger att partiet inte kommer backa om misstroende.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamoten Heléne Björklund (S).
Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN
V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Det politiska läget är fortsatt låst. 

Under lördagen har Stefan Löfven haft möte med partistyrelsen – och det står klart att Socialdemokraterna förbereder sig på extraval. 

– Stefan Löfven gick igenom alternativen för oss. Extraval är ett och det ligger väl i farans riktning, säger S-riksdagsledamoten Heléne Björklund till DN. 

Under lördagen uttryckte justitieminister Morgan Johansson att regeringen gått Vänsterpartiet till mötes sedan de bjudit in Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta till ett digitalt möte den 30 juni.

Men mötet är inte tillräckligt för att få Vänsterpartiet, som krävt att punkten om fri hyressättning i nybyggda bostäder tas bort från januariavtalet eller att Hyresgästföreningen släpps in i förhandlingarna, att släppa hotet om att fälla regeringen. 

Om punkten finns kvar inför ett möte tas Hyresgästföreningen gisslan, enligt V.

– Morgan Johansson säger ju att januariavtalet med punkten om höjda hyror ska ligga fast. Därför ser Vänsterpartiet att det han säger är att han kommer genomföra precis det vi sagt att vi inte kan acceptera: att vanligt folk får höjda hyror, säger Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson. 

Morgan Johansson använder själv inte ordet ”förhandling” i intervjun med radion. Han talar om att ”skapa en plattform för samtal mellan parterna kring de förslag som ligger på bordet”. Och i inbjudan står att syftet är ”att få en första bild av hur ni ser på förslagen och möjliga förändringar”.

Bundna av januariavtalet

Morgan Johansson har betonat att Socialdemokraterna är bundna av januariavtalet. 

Ida Gabrielsson menar att Vänsterpartiets ståndpunkt i just den här frågan varit känd för regeringen sedan regeringen tillträdde. 

– Ett avtal är en sak, men att säkra sitt regeringsunderlag måste ju vara det viktigaste för ett styre och en statsminister, säger hon.

På lördagen är beskedet från C att inget har ändrats för dem heller. Partiet står fast vid att januariavtalet ska genomföras.

Intensiva kontakter

Under lördagen har Stefan Löfven haft möte med partistyrelsen om krisen. Riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) beskriver läget som en ”väldigt tuff situation” för DN.  

– Stefan Löfven gick igenom alternativen för oss. Extraval är ett och det ligger väl i farans riktning, säger hon. 

Intensiva kontakter inom och mellan partierna äger rum under helgen, men har alltså hittills inte lett till någon lösning. 

På söndagen planeras enligt uppgift till TT ett extra regeringssammanträde. Syftet är att klara av så många ärenden som möjligt innan regeringen eventuellt blir en övergångsregering, som bara kan besluta om det viktigaste.


Det händer nu – experten reder ut tre scenarier i regeringskrisen

Oförändrat läge • Nyval • Talmansrundor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.