Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda orden mot M om V-samarbetet: ”Kaos”

”Moderaterna krokar arm med vänstern om att höja skatterna”.
Anders W Jonsson.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Elisabeth Svantesson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

M, KD och V vill satsa 2,5 miljarder kronor extra på kommuner och välfärd – vilket C och MP ställer sig starkt kritiska mot.

I Expressen TV debatterar Moderaternas Elisabeth Svantesson och Centerpartiets Anders W Jonsson budgetändringen – som C menar riskerar att leda till en ny regeringskris.

– Partierna försöker skapa kaos i riksdagen för att möjligtvis driva Sverige mot ett extraval, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson i Expressen TV.

Under onsdagen presenterar M, KD och V sin gemensamma ändringsbudget på finansutskottets sammanträde. Partierna har enats om en extra satsning på 7,5 miljarder kronor till kommuner och välfärd, vilket innebär nästan 2,5 miljarder mer än vad regeringen tidigare gått ut med.

Även SD ställer sig bakom förslaget.

Detta skulle finansieras med skattehöjningar på jobb och företagande. Ändringen innebär då att man sätter käppar i hjulet för Miljöpartiets hjärtefråga – det så kallade friåret, en satsning på 216 miljoner kronor. 

Även Centerpartiets satsning på ingångsavdrag skulle prioriteras bort till förmån för ändringen, vilket är ”mycket oroväckande” uppger C.

– Traditionell borgerlig politik är att vi får fram pengar till välfärden genom skattesänkningar på jobb och företagande som gör att fler människor kommer till jobb. Traditionell vänsterpolitik är att man höjer skatterna för att på så sätt få in pengar till välfärden. Det unika i dag är att M valt att samarbete med V och rösta på deras ändringspolitik, säger Centerpartiets Anders W Jonsson i Expressen TV och fortsätter:

– Jag hade hoppats att vi i finansutskottet skulle kunna komma fram till att satsa rejält på välfärden, men göra det med en borgerlig politik. Det vill säga att inte höja skatter med jobb och företagande, men den dörren har M stängt och i stället blir det dagens beslut där skattetrycket ökar med 2 miljarder kronor.

Moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar i stället att det unika i dagens ändringsbudget är att Centerpartiet säger ja till förslaget om friår, och nej till välfärdspengarna.

– Man borde prioritera det som är riktigt viktigt nu, och det är välfärden, säger hon i Expressen TV.

Elisabeth Svantesson säger även att C:s förslag på ingångsavdrag tidigare har testats, men inte varit effektivt.

C: Risk för extraval

Som svar på Centerpartiets kritik om att Moderaterna nu sviker traditionell borgerlig skattepolitik understryker Elisabeth Svantesson att M alltid kommer arbeta för att sänka skatterna.

Samtidigt hävdar hon att det inte skulle vara skadligt att rikta om 2,5 miljarder av statsbudgeten.

Anders W Jonsson däremot menar att detta beslut kan få allvarliga konsekvenser – som problem med att styra landet.

– Det som händer nu är att partierna försöker skapa kaos i riksdagen för att möjligtvis driva Sverige mot ett extraval, och är det något Sverige inte behöver så är det regeringskriser, extra val och höjda skatter på företagande, säger han i Expressen TV.

Elisabeth Svantesson motsäger sig detta uttalande:

– Det är inte kaos att vi ändrar budgeten. Det är väldigt lugnt i riksdagen. Kaos däremot är det ute i förorterna. Kaos är det på en del av landets sjukhus. Det är därför det behövs pengar till både rättsväsendet och välfärden. Det är det som är hela grundpoängen.

Sverige är i dagsläget ett av de länder som har lägst tillväxt i EU. Genom dagens förslag till budgetändring skulle man få fart på tillväxten igen menar M, som är i synnerhet besviken på Socialdemokraternas ställning i budgetändringsfrågan.

– Socialdemokraterna borde skämmas, dom röstar nej i dag till välfärd och ja till friår, säger Elisabeth Svantesson i Expressen TV.

 

SE MER: Hela debatten Mellan M och C

Idag debatteras det och röstas i riksdagen om den extra ändringsbudget.

SE MER: Moderaternas varning för budgetkaos

Elisabeth Svantesson (M) om moderaternas varning för budgetkaos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.