V-ledarens uppmaning till Annie Lööf: Välj sida

Nooshi Dadgostar gästade SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar uppmanar Centerpartiets ledare Annie Lööf att välja sida.
Foto: SVT
Centerpartiet röstade på sin egen budget i omröstningen – vilket bäddade för att budgeten från M, KD och SD vann.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerpartiets politiska linje är att de tillhör den ”breda politiska mitten” – och att de håller ytterkantspartierna borta.

Men V-ledaren Nooshi Dadgostar håller inte med.

– Det finns två regeringsalternativ, det kan alla se, säger hon i SVT:s ”Agenda”.

I onsdags avgick Magdalena Andersson som statsminister innan hon tillträtt, efter att budgeten föll och Miljöpartiet lämnade regeringen.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har anklagat Centern för att ha orsakat kaoset eftersom de röstade på sin egen budget, så att M, KD och SD fick igenom sin.

Men Centerpartiet har ihärdigt hävdat att de tagit ansvar för Sverige och att flest väljare finns i ”den breda politiska mitten”, som SD och V inte tillhör.

C är ensamma

V-ledaren Nooshi Dadgostar håller inte med – hon anser att C måste välja sida.

– Det finns två regeringsalternativ, det kan alla se. Det finns ingen ”bred politisk mitt”. Där är C ensamma, säger hon i SVT:s ”Agenda”.

Enligt Nooshi Dadgostar finns dessutom flera förslag, om bland annat sjukförsäkring, som V gillar kvar i den budget som röstades igenom i onsdags.

– Det som de (M, KD och SD, red. anm.) har strukit är socialdemokratiska reformer som familjeveckan och Miljöpartiets reform om klimatinvesteringar. Var de för vänster för dem? Jag har lite för svårt att se det.

Vildvuxna regler

Hon tycker att C ställt upp ”vildvuxna” regler för hur regeringen ska förhålla sig till V, och att andra partier gjort som de velat. Enligt henne var det Centerns fel att den SD-stödda budgeten vann.

– Centerpartiet har dragit i gång en budgetcirkus som jag har svårt att förstå.

Efter regeringskaoset – det här händer nu

Fem snabba med Helena Gissén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.