Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V-ledaren pressar Löfven: Ge inte Bodström jobbet

Jonas Sjöstedt (V) i "Bara politik" i Expressen TV på onsdagen. Foto: Expressen TV
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver i kvällens "Bara Politik" att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till landshövding. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare S-ministern Thomas Bodström satt i styrelsen för skandalbolaget Allra innan regeringen utsåg honom till landshövding i Stockholm.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt pressar nu Stefan Löfven och kräver att utnämningen av Thomas Bodström till landshövding dras tillbaka, kan Expressen avslöja. 

Orsaken är ex-ministerns tidigare uppdrag för skandalbolaget Allra. 

"Så länge brottsutredning pågår är det orimligt att anse Bodström vara aktuell för sådana uppdrag", skriver Vänsterpartiet i ett internt dokument som Expressen tagit del av.

– Det är en av deras egna, men det går inte, säger Jonas Sjöstedt i "Bara politik" i Expressen TV.

För knappt två veckor sedan krävde 54 anställda på Pensionsmyndigheten att regeringen backar från utnämningen av Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholms län. 

I kväll framför Vänsterledaren Jonas Sjöstedt samma krav när han gästar Expressens direktsända politikmagasin "Bara Politik". 

"Thomas Bodström och Allra-skandalen"

I ett internt dokument skriver Vänsterpartiet under rubriken "Thomas Bodström och Allra-skandalen": 

"Skandalen med pensionsbolaget Allra handlar om en ekonomisk härva där mer än 100 000 pensionssparare har blivit blåsta på enorma summor. Allra har givit spararna en usel avkastning i kombination med omfattade aggressiv marknadsföring, orimligt höga avgifter och ett hemligt bolag i Dubai. Det är en praktskandal som visar på bristerna i hela PPM-systemet."

SE TIDIGARE AVSNITT – Här hittar du "Bara Politik" 

 

I dokumentet framförs också ett krav till statsminister Stefan Löfven: 

"Vänsterpartiet anser att regeringen ska dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som landshövding. Socialdemokraterna utser alltså en gammal socialdemokrat till landshövding trots att brottsutredning pågår mot det bolag han suttit i styrelsen för. Så länge brottsutredning pågår är det orimligt att anse Bodström vara aktuell för sådana uppdrag."

 

LÄS MER: Expressens ledare – "Låt inte Bodström bli landshövding" 

 

Frågades ut i direktsändning

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt medverkar i "Bara Politik" strax efter klockan 19 på onsdagskvällen. Där utvecklade han kravet på att dra tillbaka nomineringen:

– Det är en av deras egna, men det går inte. Det går inte att utse en landshövding innan man utreder det här. Regeringen måste dra tillbaka det här. Skulle det visa sig att han inte har ansvar är det en annan sak, men nu är det grov brottslighet det handlar om, det är stora pengar, säger Sjöstedt i "Bara politik".

– Nu händer saker varje dag. Man har beslagtagit 140 miljoner kronor från företaget, det blir allvarligare varje dag som går. Det enda rimliga är att de tar tillbaka utnämningen.

Han frågades då också ut om budgeten, regeringsfrågan och poliskrisen. 

Vänsterpartiet efterlyser bland annat fler sexbrottsutredare och vill ha skärpt lagstiftning för sexualbrott.  

I programmet medverkar även rikspolischef Dan Eliasson, MUF-ordföranden Benjamin Dousa och SSU-ordföranden Philip Botström.