V-ledamöter poserade med PKK-flaggan i Almedalen

Riksdagsledamöterna i aktion: ”För att markera”
V-riksdagsledamöter poserade med PKK-flagga på Almedalen.
Foto: Daniel Riazat / Instagram
V-ledamoten Lorena Delgado Varas.
Foto: Jessica Segerberg / Jessica Segerberg
Daniel Riazat.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Momodou Malcolm Jallow.

V-riksdagsledamöter poserade med terrorstämplade PKK:s flagga.  

Aktionen i Almedalen genomfördes av riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas. 

– Det är för att markera, säger Lorena Delgado Varas, som sitter i V:s partistyrelse. 

Bilder som publicerats i sociala medier – bland annat på Daniel Riazats eget Instagramkonto – visar hur de står med flaggor från de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ. 

– Det är för att markera att det här är organisationer som kämpar mot en diktatur, och vi ser allvarligt på att Sverige valt att ingå ett avtal med Turkiet, säger Lorena Delgado Varas, som sitter i V:s partistyrelse. 

På frågan om partiet står bakom aktionen svarar Lorena Delgado Varas att man utgår från att V:s tidigare kongressbeslut är partiets hållning. 

– Jag har inte ställt frågan om det är okej, men vi har ju ett kongressbeslut om att jobba för att ta bort PKK ut terrorlistan, säger hon.

Tror du att Nooshi Dadgostar blir glad av det här?

– Nooshi har varit väldigt tydlig med att hon tycker att det är fel att Sverige ingår i avtal med Turkiet.

Så du tror att hon står bakom er aktion?

– Ja.

”Ingår avtal med en diktatur”

Delgado Varas hävdar att aktionen inte är ett försök att hindra den svenska Natoprocessen, men att ledamöterna riktar kritik mot att diktaturer och pseudodemokratiska länder ”ska diktera vad Sverige ska göra och inte göra”.

– Jag tycker att det är djupt problematiskt att den svenska regeringen ingår ett avtal med en diktatur, säger Lorena Delgado Varas.

Expressen har varit i kontakt med Vänsterpartiets presstjänst som uppger att ingen kan uttala sig för tillfället. Tidningen har också sökt Nooshi Dadgostar för en kommentar.

Johansson (S): Helt oacceptabelt

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har uttalat sig om V-ledamöternas aktion som han beskriver som ”helt oacceptabel”.

”PKK terrorstämplades redan 1984, av Olof Palmes regering. Och det på goda grunder. PKK har många oskyldiga människoliv på sitt samvete. Vänsterpartiets ledning bör omedelbart ta avstånd från aktionen”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1544410300551766024?s=20&t=3zEQEkxhQ7dy3Rv4QNuXcg

Utrikesanalytikern: ”Det är inte på något sätt över”

Menar att det verkar finnas en stark svaghet i avtalet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.