Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-ledamoten kräver omröstning – vill delta i riksdagsarbetet igen

Amineh Kakabaveh (V) kräver en medlemsomröstning om förtroendet för henne, i syfte att få delta aktivt i riksdagsarbetet igen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Bråket mellan riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och Vänsterpartiets ledning har pågått i flera år. 

Kakabaveh har inte erbjudits någon ordinarie utskottsplats – nu kräver hon en rådgivande medlemsomröstning i syfte att få delta aktivt i riksdagsarbetet igen. 

– Medlemmarna och väljarna har valt mig. Jag fick över 3500 personkryss. Ändå säger en grupp i partiledningen att de inte har förtroende för mig, säger hon. 

Inför årets val ville valberedningen peta Amineh Kakabaveh från riksdagslistan. Den saken satte dock partiets medlemmar i Stockholmsdistriktet stopp för och Kakabaveh valdes in i riksdagen igen. 

Men för ett par veckor sedan stod det klart att hon inte får någon ordinarie utskottsplats. 

Nu kräver Amineh Kakabaveh, med hänvisning till partiets stadgar, en rådgivande omröstning bland partiets medlemmar om förtroendet för henne. Syftet är att hon aktivt ska få delta i riksdagsarbetet. 

 – Jag är vald av medlemmarna i Stockholmsdistriktet. Jag fick över 3500 personkryss. Ändå säger en grupp i partiledningen att de inte har förtroende för mig. Då menar jag att det finns en öppning i stadgarna där det står att man kan utlysa en rådgivande medlemsomröstning som till exempel kan handla om att uttala sitt förtroende för mig, så att jag kan involveras aktivt i riksdagsarbetet igen, säger hon.   

Kritiskt brev till partiledningen 

Att Amineh Kakabaveh inte fick någon ordinarie utskottsplats den här mandatperioden heller har väckt ilska hos vissa i partiet. 

Enligt Ekot har en rad vänsterpartister – bland annat de före detta riksdagsledamöterna Wiwi-Anne Johansson, Stig Henriksson och Johan Lönnroth – undertecknat ett brev till partistyrelsen och alla riksdagsledamöter där de kräver att ledningen ”omgående redovisar hur den avser att lösa den uppkomna situationen”.

– Jag kan inte se det som något annat än ren och skär mobbning att man inte ger henne en utskottsplats, som om hon inte skulle ha förtroende från väljarna. Det är absurt, säger den tidigare riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson till Ekot. 

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler tycker inte att Amineh Kakabaveh har sökt bra relationer med riksdagsgruppen. Han menar vidare att hon redan i dag kan delta i riksdagsgruppens arbete.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Etzler: Hon kan delta i arbetet redan nu

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler kommenterar brevet från de upprörda vänsterpartisterna i ett sms till Expressen: 

”Alla får inte de förtroendeuppdrag de önskar sig. Riksdagsgruppen utser själva vilka som ska få vilka utskottsplatser och Amineh har då blivit erbjuden platsen som ersättare i EU-nämnden men tackat nej. Min bild är att hon inte har sökt bra relationer med riksdagsgruppen eller personer i partiet för att hitta ett bra sätt att arbeta tillsammans”. 

Om Amineh Kakavabehs krav på en medlemsomröstning om förtroendet för henne skriver han:  

”Amineh har redan alla möjligheter att delta i riksdagsarbetet. Hon har valt att inte delta i riksdagsgruppens möten men är välkommen att börja göra det igen”. 

Kakabaveh: "Medlemmarna har valt mig" 

Amineh Kakabaveh menar själv att konflikten bland annat handlar om synen på hedersvåld. Hon tycker att Vänsterpartiet är toppstyrt och icke-demokratiskt. 

– De vill ta ifrån mig min yttranderätt. Men jag har faktiskt inte drivit annat än vad kongressen och de flesta i Vänsterpartiet tycker. De tycker inte att hedersförtryck och islamistisk fundamentalism ska finnas, det vet jag. 

Hon håller inte med Aron Etzler om att hon inte sökt goda relationer med andra i riksdagsgruppen eller partiet och säger till Expressen att hon efter valet har skickat två brev till kollegerna i riksdagen och ledningen – men inte fått något svar. 

– När de inte svarar, hur ska jag kunna söka mig till dem? När en grupp mobbar en och det pågår så länge? De vågar inte säga exakt vad det här handlar om. Men svenska folket och medlemmarna har valt mig – inte dom, säger hon.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.