Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V-ledamot lämnar – protest mot Sjöstedt

Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson lämnar Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson (V) lämnar sin riksdagsgrupp – i protest mot partiledaren Jonas Sjöstedt.

Hon upplever att partiet är toppstyrt. 

– Det betyder mindre demokrati, mindre kreativitet och jag pratar också om härskartekniker. Det är sådant som inte främjar arbetet, oavsett arbetsplats, säger Wiwi-Anne Johansson.  

Wiwi-Anne Johansson har suttit i riksdagen sen 2006. Nu väljer hon att lämna sitt uppdrag i förtid. Från och med den 1 november är hon inte längre med i Vänsterpartiets riksdagsgrupp, vilket Aftonbladet var först med att berätta om. 

Anledningen: En protest mot V-ledaren Jonas Sjöstedt. Wiwi-Anne Johansson menar att det råder toppstyrning.

– Jag tycker att det är svårt att utveckla det mer, för vi vet vad det betyder när någonting är toppstyrt. Det betyder mindre demokrati, mindre kreativitet och jag pratar också om härskartekniker. Det är sådant som inte främjar arbetet, oavsett arbetsplats, säger hon till Expressen. 

"Kan inte göra det jag vill för väljarna"

I ett brev till sina partikamrater skriver hon:

"Att jag väljer att sluta beror enbart på att jag inte trivs i gruppen med den toppstyrning som utvecklats över tid. Att vi saknar strukturerade arbetsformer, att ledamotsstödet efter omorganisationen har utarmats, att härskartekniker som osynliggörande och liknande har fritt spelrum.

Wiwi-Anne Johansson upplever att hon inte kan genomföra sitt uppdrag i socialförsäkringsutskottet på ett tillräckligt bra sätt. 

– Man har gjort en omorganisation där ledamotsstödet har minimerats för de flesta av oss, men inte för alla. Mitt stöd och tillgång till informationsavdelningen, det är borta, säger hon och fortsätter: 

– Jag kan inte riktigt göra det jag skulle vilja göra för väljarna, med de arbetsuppgifter jag har i socialförsäkringsutskottet. Det handlar om att kunna framföra saker, kunna diskutera i riksdagsgruppen. Vi hade grupper där vi träffades en gång i veckan tidigare, och det där är borta för länge sedan. 

Kritisk mot hanteringen av Kakabeveh

Hon håller fram konflikten kring riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh som en bidragande orsak till att hon väljer att lämna riksdagen. 

– Det är klart att en bidragande orsak är att jag ser hur man behandlar en annan människa – det vill säga Amineh Kakabaveh. Om man vill lyfta fram något enskilt skulle jag nog vilja säga att det är det. Det visar hur omoget ledningen fungerar, säger Wiwi-Anne Johansson. 

Har du hunnit få reaktioner från partikollegor?

– Ja. Det är ännu ingen som hört av sig och sagt att jag är korkad som gör det jag gör. Det finns många som förstår, även i riksdagsgruppen. Det vore bra om fler sa det högt också, men det kostar ju på. 

Har du varit tydlig med partiledningen om att du är besviken? 

– Det kom inte som någon chock, det kan jag säga. 

Tror du att ledningen kommer ta till sig av din kritik?

– Det vågar jag inte säga, men jag har skrivit brev till ledningen förut om sådana här saker. Det var väl ett och ett halvt år sedan, men jag tror inte att jag har fått något svar än.  

Sjöstedt i "Bara Politik" i Expressen TV

Wiwi-Anne Johansson säger emellertid att hon "än så länge" stannar kvar i partiet.

Tidigare i höst, den 24 september, stod det klart att även V-ledamoten Stig Henriksson lämnar riksdagen i förtid: Den 31 oktober.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gästar ondagens "Bara politik" i Expressen TV och kommer förstås få frågor om Wiwi-Anne Johanssons avhopp då. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!