Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sätter press på Socialdemokraterna. Foto: Jens L'Estrade
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sätter press på Socialdemokraterna. Foto: Jens L'Estrade

V-kravet på Löfven: Ändra din politik

Publicerad

Ändra din politik - eller glöm vårt stöd. Nu sätter Vänsterpartiet press på Stefan Löfven om vinster i välfärden.

Inför V-kongressen som inleds i morgon skärper Jonas Sjöstedt tonen mot S-ledaren.

– Om vi inte kan påverka vinsterna i välfärden, då blir det svårt för oss att sitta i en regering. Då kommer vi bli ett oppositionsparti, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.

När Vänsterpartiets kongress inleds i morgon är det inga stora sakpolitiska beslut som ska fattas. Fokus kommer i stället ligga på två kongressuttalanden, ett inför EU-valet och ett inför riksdagsvalet.

Den stora frågan på kongressen är vinster i välfärden, där Vänsterpartiet vill ha ett förbud mot att privata välfärdsföretagare stoppar vinsten i egen ficka.

– Det kommer bli en huvudfråga på kongressen. För oss är det viktigt att ta ett nytt steg. Vi har vunnit debatten. Nu ska vi fokusera på genomförandet, att förändra politiken och verkligheten. Så det kommer vi prata mycket om, säger Jonas Sjöstedt.

Vinstfrågan avgörande

Han kommer ta upp vinster i välfärden i sitt tal på kongressen, men redan nu skärper han tonen mot Stefan Löfven. V-ledarens ultimatum till Stefan Löfven är tydligt: byt politik eller glöm vårt stöd.

– Vinstfrågan är avgörande. Vårt mål är att vinsterna ska bort i vård, skola och äldreomsorg. Där måste vi få genomslag för vår politik. Om vi inte kan påverka vinsterna i välfärden, då blir det svårt för oss att sitta i en regering. Då kommer vi att bli ett oppositionsparti.

Stefan LöfvenFoto: Robban Andersson
"Vi måste få gehör"

Han är inte beredd att kompromissa på den punkten.

– Nä, vi kommer få kompromissa om massa saker, och det gör vi gärna, men i vinstfrågan måste vi få gehör. Det är rimligt att varje parti får igenom en hjärtefråga.

När Expressen pratar runt i Vänsterpartiet är den hållningen genomgående. Antingen anpassar sig Stefan Löfven efter Vänsterpartiets åsikt i frågan eller så får han inget stöd.

– Vi vill ha en rödgrön regering, men då måste man sätta ned fötterna och bryta med den politik som drivs just nu. Vi vill nå längre än Socialdemokraternas förslag, som vi tycker är helt otillräckliga, säger Eva Olofsson, talesperson i vård- och omsorgsfrågor i Vänsterpartiet.

Kritik mot regeringen

Expressen har sökt Stefan Löfven, som hänvisar till partisekreterare Carin Jämtin. Hon besvarar Sjöstedts ultimatum med att kritisera regeringen:

– Det är bra att Vänsterpartiet är tydliga med sin uppfattning. Vi socialdemokrater vill ställa betydligt hårdare krav så att vinsterna begränsas kraftigt samtidigt som valfriheten finns kvar. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden. Just nu är problemet att vi har en regering som sätter skattesänkningar och privatiseringar före kvalitet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag