Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V-kravet på Löfven: Ändra din politik

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sätter press på Socialdemokraterna. Foto: Jens L'Estrade

Ändra din politik - eller glöm vårt stöd. Nu sätter Vänsterpartiet press på Stefan Löfven om vinster i välfärden.

Inför V-kongressen som inleds i morgon skärper Jonas Sjöstedt tonen mot S-ledaren.

– Om vi inte kan påverka vinsterna i välfärden, då blir det svårt för oss att sitta i en regering. Då kommer vi bli ett oppositionsparti, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.

Rödgröna partierna om vinster i välfärden

Socialdemokraterna

Efter en infekterad och långdragen debatt om vinster i välfärden kunde partiet enas på kongressen i april förra året. Kompromissen säger att vinstintresset inte ska vara styrande, att vinstuttag och vinster ska ”avsevärt begränsas”. När nya friskolor ska etableras får kommunerna enligt S-förslaget också större inflytande.

Miljöpartiet

Efter att partistyrelsen röstades ned på Miljöpartiets kongress i maj förra året ligger MP nu väldigt nära Vänsterpartiet i synen på vinster i välfärden. I partiprogrammet står det numera att ”eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten”, vilket innebär att välfärdsföretagare inte kan stoppa vinsten i egen ficka.

Vänsterpartiet

Hårdast linje av alla driver Vänsterpartiet, som vill förbjuda vinstdrivande bolag i välfärden. Partiet är inte emot alternativ till de offentliga alternativen, men det handlar då om icke vinstdrivande kooperativ. Vänsterpartiet har utsett vinster i välfärden till partiets viktigaste fråga.

När Vänsterpartiets kongress inleds i morgon är det inga stora sakpolitiska beslut som ska fattas. Fokus kommer i stället ligga på två kongressuttalanden, ett inför EU-valet och ett inför riksdagsvalet.

Den stora frågan på kongressen är vinster i välfärden, där Vänsterpartiet vill ha ett förbud mot att privata välfärdsföretagare stoppar vinsten i egen ficka.

– Det kommer bli en huvudfråga på kongressen. För oss är det viktigt att ta ett nytt steg. Vi har vunnit debatten. Nu ska vi fokusera på genomförandet, att förändra politiken och verkligheten. Så det kommer vi prata mycket om, säger Jonas Sjöstedt.

Vinstfrågan avgörande

Han kommer ta upp vinster i välfärden i sitt tal på kongressen, men redan nu skärper han tonen mot Stefan Löfven. V-ledarens ultimatum till Stefan Löfven är tydligt: byt politik eller glöm vårt stöd.

– Vinstfrågan är avgörande. Vårt mål är att vinsterna ska bort i vård, skola och äldreomsorg. Där måste vi få genomslag för vår politik. Om vi inte kan påverka vinsterna i välfärden, då blir det svårt för oss att sitta i en regering. Då kommer vi att bli ett oppositionsparti.

Stefan Löfven Foto: Foto: Robban Andersson "Vi måste få gehör"

Han är inte beredd att kompromissa på den punkten.

– Nä, vi kommer få kompromissa om massa saker, och det gör vi gärna, men i vinstfrågan måste vi få gehör. Det är rimligt att varje parti får igenom en hjärtefråga.

När Expressen pratar runt i Vänsterpartiet är den hållningen genomgående. Antingen anpassar sig Stefan Löfven efter Vänsterpartiets åsikt i frågan eller så får han inget stöd.

– Vi vill ha en rödgrön regering, men då måste man sätta ned fötterna och bryta med den politik som drivs just nu. Vi vill nå längre än Socialdemokraternas förslag, som vi tycker är helt otillräckliga, säger Eva Olofsson, talesperson i vård- och omsorgsfrågor i Vänsterpartiet.

Kritik mot regeringen

Expressen har sökt Stefan Löfven, som hänvisar till partisekreterare Carin Jämtin. Hon besvarar Sjöstedts ultimatum med att kritisera regeringen:

– Det är bra att Vänsterpartiet är tydliga med sin uppfattning. Vi socialdemokrater vill ställa betydligt hårdare krav så att vinsterna begränsas kraftigt samtidigt som valfriheten finns kvar. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden. Just nu är problemet att vi har en regering som sätter skattesänkningar och privatiseringar före kvalitet.