Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V-krav inför budgeten – vill höja skatterna

Under söndagen röstar V-kongressen om samarbetet med S och MP efter stark intern kritik.Foto: Jens L'Estrade
"Det här är en stor konflikt med regeringen", säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.Foto: Pavel Koubek/Tt / TT NYHETSBYRÅN

ÖREBRO. Under söndagsmorgonen röstade V-kongressen om samarbetet med S och MP efter stark intern kritik. Men partistyrelsens linje segrade över kritkerna.

Samtidigt laddar Vänsterpartiet om inför höstbudgeten med siktet inställt på att höja skatterna.

– Det här är en stor konflikt med regeringen, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Både Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson ställde sig upp på scenen och försvarade budgetsamarbetet med regeringen efter tung intern kritik på kongressen i Örebro.

– Vi är ett kämpande parti som driver på för en progressiv samhällsutveckling och för att förbättra människors liv, framför allt kvinnors. När vi får chansen att förverkliga det då tar vi den. Det är därför vi är ett parti som förhandlar om budgeten, säger Ulla Andersson.

Kritiken mot samarbetet har framför allt kommit från två tunga distrikt, Skåne och Göteborg. I flera motioner ställs hårda krav på samarbetet - alternativet är att bryta eller omförhandla samarbetet. Kritiker vill se större skillnader på skattesidan och många är arga på regeringens migrationspolitik. Under söndagsmorgonen röstade kongressen om frågan men kritikerna fick se sig besegrade av pastistyrelsen.

Sara Svensson: "Jätteviktigt att pressa Socialdemokraterna"

Sara Svensson, gruppledare V i region Skåne, anser att V måste ställa högre krav inför höstens budgetförhandlingar.

– Det är jätteviktigt att pressa Socialdemokraterna och Miljöpartiet att vi måste omfördela resurserna i samhället tydligare genom att titta på förmögenhetsskatten, fastighetsskatten och minska jobbskatteavdragen och ta bort vissa, säger hon.

 

LÄS MER: Demonstration krävde V-politikers avgång

 

Om det inte blir tillräckligt stora skattehöjningar anser Sara Svensson att V ska lämna samarbetet med regeringen.

Både Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson håller med om att man inte lyckats tillräckligt bra med skatterna.

– Det här är en stor konflikt med regeringen. Vi har lyckats lite, med en skatt på finanssektorn och bankerna. Det är något vi verkligen tryckt på för men vi räknar med en att det blir en ganska tuff förhandling, säger Sjöstedt som nu vill införa eller höja förmögenhets, arvs- och gåvoskatt och fastighetsskatten.

Ulla Andersson: "Handlar om att skapa en folkopinion"

Vänsterpartiet har redan börjat fila på kraven inför höstbudgeten. Partiet har redan föreslagit att man ska återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften för att få fler att gå med i facket.

Ulla Andersson utesluter inte att just skattefrågorna kan bli partiets nästa stora profilfråga efter vinster i välfärden.

Men Magdalena Andersson har tydligt signalerat försiktighet när det gäller att höja skatter som påverkar människors privatekonomi, som till exempel fastighetsskatten.

– Det handlar om att skapa en folkopinion och som jag uppfattar det är det många som är förbannade på dessa skattesmitare, säger Ulla Andersson som också menar att det borde finnas utrymme för skattehöjningar efter alliansens skattesänkningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.