Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V: Kärnkraften inget hinder för samarbete

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Om Löfven vill regera med Vänsterpartiet kan de inte räkna med att bygga mer kärnkraft, sa Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i partiledardebatten nyligen.

Men i Ekots lördagsintervju säger partisekreterare Aron Etzler att det inte är ett ultimativt krav.

- Han säger inte det här är vårt absoluta krav, så uppfattar jag det, säger Etzler.

Kärnkraftfrågan har blivit en het potatis inom det röd-gröna blocket. I partiledardebatten i SVT Agenda för ett par veckor sedan sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt så här:

- Om Löfven vill regera med Vänsterpartiet kan han inte räkna med att bygga mer kärnkraft. Så enkelt är det.

I Ekots lördagsintervju fick partisekreterare Aron Etzler frågan hur allvarligt Stefan Löfven ska ta det hotet.

- Det är vår linje som den ser ut, säger Etzler.

Han tolkar dock inte Jonas Sjöstedts svar som "ultimativt".

- "Han kan inte räkna med det", säger han. Han säger inte det här är vårt absoluta krav, så uppfattar jag det, säger Etzler.

Kan ni sitta i en regering som vill bygga mer kärnkraft?

- Jag har svårt att se det. Men jag tror att det vore fel, om vi har sagt att vi ska ha en process i paritet, att jag eller Jonas (Sjöstedt) ska lägga fast hur det ska gå till. Men jag har ganska svårt att se att Vänsterpartiet ska delta i en regerig som vill bygga mer kärnkraft. Men det är inte ett ultimativt krav, men det kan man så klart diskutera.

Aron Etzler fick även frågan om han vill se en röd-grön koalition till valet.

- Om förhållandena är de rätta. Men det är svårt att börja med armbågen i nyllet. En av grundförutsättningarna är att de andra partierna vill ha med oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.