Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-hotet mot ministern skakar Stefan Löfven

Under en presskonferens på torsdagen gav Eva Nordmark beskedet att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att ”säkerställa lokal närvaro”, men reformeringen rullar samtidigt vidare.
Jonas Sjöstedt försöker göra gemensam sak med M, KD och SD för att bilda en majoritet mot regeringen. ”En helt ny komponent”, säger en tung S-källla.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT
Misstroendehotet mot Eva Nordmark har skakat om S-ledningen
Foto: OLLE SPORRONG

Vänsterpartiets misstroendehot mot Eva Nordmark har skakat om S-ledningen, och källor till Expressen beskriver det som ”ett nytt läge” i svensk politik.

Att Jonas Sjöstedt försöker göra gemensam sak med M, KD och SD för att bilda en majoritet mot regeringen var inget man hade räknat med.

– Det här är en helt ny komponent som kommer göra det svårare att regera landet, säger en tung S-källa.

Och Vänsterns nya offensivare linje mot S kan få långtgående konsekvenser för Stefan Löfven som rentav kan tvingas till nyval, bedömer personer i S-toppen. 

Expressen avslöjade redan för drygt två veckor sedan att Vänsterpartiet tagit ett initiativ i riksdagen för att samla en majoritet mot reformeringen av Arbetsförmedlingen i riksdagen. Då var det få som tog det på allvar inom S.

Men förra veckan kom så beskedet: Om inte regeringen stoppar ”kaosreformeringen” av Arbetsförmedlingen, som Jonas Sjöstedt kallar den, kommer Vänsterpartiet agera för att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Och man gav regeringen två veckor på sig.

Moderaterna och Sverigedemokraterna var snabbt ute och backade upp Vänsterns krav, som enligt Moderaternas gruppledare Tobias Billström var ”rimliga”. SD-ledaren Jimmie Åkesson gjorde klart att hans parti ”vill avsätta alla ministrar som går”. Även Kristdemokraterna är öppna för att avsätta Nordmark om inte reformen, som de beskrivit som ”extrem”, stoppas.

S-ledningen tagna på sängen

Eva Nordmark lyckades inte heller blidka oppositionen under torsdagens besök i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och Stefan Löfven står nu inför sin potentiellt största kris under mandatperioden hittills.

Inom S är det uppenbart att man är tagna på sängen av den uppkomna situationen, som beskrivs som ”ett nytt läge” i svensk politik. 

Vänsterpartiet har hela tiden hotat att fälla regeringen om den går vidare med förslaget om uppluckrad arbetsrätt och marknadshyror, men dessa frågor ligger relativt långt fram i mandatperioden och från S-håll har man räknat med att frågorna ska gå att hantera.

Framför allt har det bedömts som osannolikt att V skulle göra gemensam sak med M, KD och SD. Irritationen mot Vänsterpartiet är därför mycket stor inom S.

– Om de är så här de kommer agera är det svårt att överblicka konsekvenserna. Det är både ansvarlöst och oroande, säger en av partiets tyngsta företrädare.

Ebba Busch Thors KD är, tillsammans med M och SD, öppna för att avsätta Eva Nordmark om inte reformen av Arbetsförmedlingen stoppas.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Hoppet står till M och KD

Socialdemokraternas hopp står nu främst till att M och KD ska backa, genom att man öppnat upp för ett mer stegvist införande av den nya privatiserade förmedlingsverksamheten och att den inte enbart behöver bygga på Lagen om valfrihet (LOV), något M och KD varit starkt kritiska mot.

Att tillmötesgå Vänsterpartiet är däremot mer känsligt, inte minst eftersom C och L beskrivit isoleringen av Vänsterpartiet som en förutsättning för hela januarisamarbetet. Inom S beskrivs det också som principiellt viktigt att inte backa för den här typen av påtryckningar eftersom det öppnar upp för att fler punkter i januariavtalet stoppas. 

– Det är inte en möjlig väg, säger en källa. 

Att å andra sidan se på medan ett av regeringens statsråd avsätts – en i sig unik händelse om det sker genom en misstroendeomröstning – beskrivs också som ”mycket svårt att se framför sig”, inom S.

– Stefan har en maktfaktor nu som han inte hade under förra höstens regeringsbildning, och det är nyvalsvapnet. Och jag tror han hellre tar ett extraval än låter sig förnedras i riksdagen, säger en mycket inflytelserik person i partiet. 

Påverkar Löfvens framtid

För Stefan Löfven innebär misstroendehotet att mandatperioden tagit en delvis ny vänding. Och flera Expressen pratat med menar också att det ”nya läget” kan påverka hans egen framtid.

Den senaste tiden har spekulationerna tagit viss fart om att han ska avgå på partiets kongress 2021 för att lämna över till någon annan inför valet året därpå. Men det kommer inte vara aktuellt om man ska tro dem i hans närhet, och de anger Vänsterpartiets agerande som ett viktigt skäl.

För om Stefan Löfven skulle avgå under mandatperioden, som en del förutspår, måste hans efterträdare gå igenom samma procedur som Löfven gjorde under förra vinterns regeringsbildning: Alltså undvika att få en majoritet emot sig i en statsministeromröstning. För en sådan omröstning kommer man inte undan om den nya S-ledaren också ska bli landets statsminister.

Inom S är analysen att det finns starka skäl att undvika en sådan omröstning på nytt, eftersom man ”definitivt inte kan räkna med Vänsterns stöd”, som en S-källa uttrycker det.

Detta har hänt:

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• I mitten av oktober avslöjar Expressen stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknar svar och en omfattande intern kritik inom S, C och L framkommer mot reformen.

• Kritiken mot reformen växer allt mer, och flera tunga ekonomer och opinionsbildare dömer ut den. 

• Även M, KD och SD tar nu också avstånd från reformen, trots att även de gick till val på att privatisera Arbetsförmedlingens verksamhet.

• Den 12 november tar Vänsterpartiet, som varit emot planerna hela tiden, ett initiativ i riksdagens arbetsmarknadsutskott för att samla oppositionen och stoppa reformen, men det misslyckas efter att januaripartierna tvingat fram en omedelbar votering. 

• Den 21 november håller V-ledaren Jonas Sjöstedt en pressträff där han hotar med ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om inte reformen stoppas. Regeringen får två veckor på sig. 

• M och SD ger snabbt besked att de är öppna för att stödja ett misstroende. Även KD, som är något mer svävande, håller dörren öppen. Därmed finns en möjlig majoritet för ett misstroende i riksdagen. 

• Den 28 november kommer Eva Nordmark till riksdagen för att svara på oppositionens kritik. Men både M och V avfärdar svaren och misstroendehotet mot Eva Nordmark kvarstår.

Sammanfattat: Här är Socialdemokraternas kris

Det har varit en tuff vecka för Socialdemokraterna och Stefan Löfven där frågor ställts om han är rätt person att leda partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.