Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordmarks svar efter hotet om misstroende

Hör Jonas Sjöstedt kommentera att Västerpartiet är beredda att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Om inte regeringen stoppar reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer Västerpartiet agera för att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
Jonas Sjöstedt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Jimmie Åkesson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Billström
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Om inte regeringen stoppar reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer Vänsterpartiet agera för att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Det säger V-ledaren Jonas Sjöstedt. 

Och från Moderaterna ger man nu beskedet att man är öppna för att stödja ett misstroende. 

– På just den här punkten tycker vi och Vänsterpartiet lika, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare. 

Även SD ger samma besked.

Men Eva Nordmark avfärdar bestämt Sjöstedts utspel:
– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, säger hon till TT och kallar det hela ”för politiskt tjafs”. 

Expressen kunde avslöja redan förra veckan att Vänsterpartiet försöker samla en majoritet mot reformeringen av Arbetsförmedlingen i riksdagen. Och nu går partiet alltså vidare genom att använda sig av misstroendehotet. 

– Vi har provat allt och nu återstår att använda den här möjligheten. Vi kräver att man avbryter den här kaosprivatiseringen, säger Jonas Sjöstedt. 

Vänsterpartiet riktar fem krav till regeringen för att man inte ska gå vidare och väcka misstroende mot Eva Nordmark. Det handlar bland annat om att regeringen nu måste släppa hela den modell man tänkt sig för reformen, där privata aktörer ska sköta arbetsförmedlandet utifrån Lagen om valfrihet, LOV. Det är något även M och KD varit starkt kritiska emot. 

V kräver också att reformen utreds mer grundligt innan man går vidare. Och under tiden måste reformarbetet pausas, enligt partiet. I parktiken innebär det att hela reformen, som är en del av januariavtalet, i så fall stoppas på obestämd tid. 

Regeringen får två veckor

Regeringen får nu två veckor på sig att meddela hur de kommer agera, annars tänker Vänsterpartiet försöka fälla Eva Nordmark.

– Vi är nu beredda att föra samtal med Moderaterna och se om de kan väcka misstroende mot Eva Nordmark tillsammans med oss, säger Jonas Sjöstedt.  

Och vid lunchtid på torsdagen meddelade Moderaterna att man ställer sig bakom Vänsterpartiets uppmaning till regeringen att dra tillbaka reformen. 

– Vi utesluter inte att rösta för en misstroendeförklaring. Regeringen borde nu inse att det saknas stöd för den här reformen i riksdagen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström, och kallar Vänsterpartiets krav ”helt rimligt”

– Vänsterpartiet har nu ställt upp en frist på två veckor och de två veckorna borde regeringen utnyttja till att ta fram en alternativ plan och avbryta den här illa genomtänkta och illa genomförda reformeringen, fortsätter han. 

Och gör regeringen inte det är alltså även M beredda att fälla Eva Nordmark, som bara suttit två månader på posten. 

Från SD är tongångarna liknande. I en intervju med Dagens industri säger partiledaren Jimmie Åkesson att det är ”mycket sannolikt” att man stödjer ett misstroende.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, så det är mycket sannolikt att vi hakar på en sådan eventuellt misstroendeomröstning, säger Jimmie Åkesson till Di.

Eva Nordmark svarar 

Även KD är starkt kritiska till reformen, och meddelar att man nu kallar Eva Nordmark till arbetsmarknadsutskottet.  

”Där kommer vi att avkräva Nordmark en plan för hur regeringen ska gå vidare. Därefter kommer vi att ta ställning till hur vi agerar vid en eventuell förtroendeomröstning”, skriver partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Sofia Damm på Facebook.

”KD utesluter inte att stödja ett misstroende mot arbetsmarknadsministern men vårt fokus ligger på att ändra det politiska innehållet”, skriver hon vidare. 

Klockan 14 på torsdagen kom så ett svar från Eva Nordmark själv. Till TT säger hon:

– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, samtidigt som hon kallar det hela för ”politiskt tjafs”. 

Eva Nordmark pekar också på att Vänsterpartiet, som valde att släppa fram Stefan Löfven i vintras, redan då kände till reformplanerna för Arbetsförmedlingen. 

 – De har ju sett den här punkten i januariavtalet, säger hon och frågar sig vad Vänstern är ute efter.

– Vad är deras alternativ ihop med de andra partierna?

Allt starkare kritik

Reformen av Arbetsförmedlingen, som utarbetats av Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, lyftes tidigare fram som en av Centerns största politiska segrar när januariavtalet mellan S, C, L och MP presenterades.

Men kritiken har på senare tid vuxit sig allt starkare. Till en början var det framför allt från vänster och LO-håll, men under de senaste veckorna har även skarp kritik kommit från tunga ekonomer och från borgerligt håll. Och ett efter ett har oppositionspartierna tagit ställning mot reformen. 

Det betyder, som Expressen tidigare rapporterat, att det finns en majoritet mot reformen i riksdagen som den utformats eftersom M, SD, KD och V tillsammans har majoritet. Och det måste regeringen nu anpassa sig efter, menar Tobias Billström. 

– Regeringen borde avbryta detta och utnyttja tiden innan misstroendet faktiskt framställs i riksdagens kammare, säger han. 

V skärper oppositionsrollen

Att Vänsterpartiet nu tar det här initiativ för att samla oppositionen och stoppa en bärande reform i januariavtalet ökar osäkerheten för januaripartierna och statsminister Stefan Löfven. 

Sedan tidigare har V dragit upp två ”röda linjer” och sagt att man är beredda att fälla regeringen om den går vidare med förslaget om att luckra upp arbetsrätten och införa marknadshyror. Nu visar man att man även är öppna för att avsätta ministrar om regeringen inte lyssnar på partiets krav – en klar skärpning av partiets oppositionslinje mot regeringen. 

– Vi har sagt redan från början att vi inte stöder merparten av det som står i januariavtalet och vårt mål är att det inte förvekligas, säger Jonas Sjöstedt, och beskriver det som ett stort svek av S att man gick med på Centerns krav på att privatisera Arbetsförmedlingen.

– Jag tycker det är helt otroligt. När man vet att konjunkturen viker överger man de långtidsarbetslösa på det här sättet. Jag hör ju att socialdemokrater runtom i landet bara häpnar, säger han.

Mycket på spel för S och C

Skulle övriga oppositionen nappa på Vänsterpartiets manöver är det ett stort bakslag för Stefan Löfven – oavsett om regeringen väljer att drar i bromsen för reformen eller tvingas se Eva Nordmark avsättas i riksdagen. 

Och för Socialdemokraterna, som redan är hårt pressade av fallande opinionsstöd, innebär en mer aggressiv opposition från vänster ytterligare ett orosmoln. Det som gör det hela extra känsligt är att V i fallet med Arbetsförmedlingen sannolikt också har de flesta S-väljare på sin sida. 

Även för Annie Lööf och Centerledningen skulle det vara ett stort bakslag om partiets kanske främsta reform under mandatperioden skickas tillbaka till ritbordet. 

Hör hur det lät under Vänsterpartiets presskonferens

Vänsterpartiet meddelade under en presskonferens att de är redo att väcka misstroende mot arbetsmarknadsministern.

Hör statsvetare om utspelet

Statsvetare Jenny Madestam om varför V hotar avsätta Nordmark.

Moderaternas Tobias Billström kommenterar utspelet

"Om regeringen vägrar lyssna då ger de oss inget val" sa Jonas Sjöstedt efter presskonferensen. Tobias Billström: "På just den här punkten tycker vi och Vänsterpartiet lika"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.