Lars Ohly. Foto: Stefan Forsell
Lars Ohly. Foto: Stefan Forsell

V hoppar av Afghanistansamtal

Publicerad
Uppdaterad
Vänsterpartiet vill ha bistånd i stället för militärer.
Därför hoppar man nu av samtalen om en bred uppgörelse om Afghanistantrupperna.
- Det är klart att det inte är bra att vi inte kan hålla tidigare överenskommelser med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Lars Ohly till Expressen.se.
Vänsterpartiet meddelade på måndagsmorgonen att man lämnar samtalen om att hitta en bred överenskommelse om framtiden för de svenska trupperna i Afghanistan.
Huvudkraven från V har varit ett byte av strategi från militär till civil, ett tydligt startdatum för det svenska trupptillbakadragandet, ett tydligt stoppdatum och starka satsningar på bistånd.
– Min bedömning är att regeringen inte uppfyller något av det här och då finns det inte förutsättningar för att ingå i en dålig sakpolitisk överenskommelse, säger Lars Ohly till Expressen.se.
Men behövs inte militären för att stötta biståndet?
– Den militära strategin har misslyckats. Många biståndsarbetare är överens om att soldaterna närvaro i Afghanistan till och med kan försvåra möjligheterna av att utveckla sjukvård och utbildning. Det är dags att byta strategi.

En annan bedömning

Lars Ohly är missnöjd med de nuvarande skrivningarna som inte motsvaras av tydliga utfästelser. I stället handlar det om exempelvis "målsättningar" och "inriktningar".
Vad anser du om att S och MP fortsätter förhandlingarna?
– De gör en annan bedömning, främst om vikten att komma överens med regeringen. För oss är det viktigast att avsluta kriget.
Vad innebär det här för det rödgröna samarbetet?
– Det är klart att det inte är bra att vi inte kan hålla fast tidigare överenskommelser, men det här är en fråga som är lite för viktig för att den ska gå att diskutera utifrån partitaktik. Här handlar det om krig och fred, här handlar det om att Sverige inte ska vara med i ett krig som inte kan vinnas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag