Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V går ihop med högern – vill köra över regeringen

Mikael Dambergs besked i veckan: 14 miljarder kronor i stöd till hushållen.
M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ohelig allians bestående av M, SD, KD, L och V är överens om att ytterligare sänka drivmedelskostnaderna – och därmed köra över regeringens förslag.

Initiativet bygger på Moderaternas förslag, och skulle innebära en sänkning av dieselpriset på cirka fem kronor litern samt fyra kronor billigare bensin.

Vänsterpartiet har i sin tur fått in en skrivelse om att utreda hur staten ska kunna kompensera för framtida bränsleprischocker.

I måndags presenterade regeringen en rad åtgärder för att kompensera hushållen, med anledning av kriget i Ukraina och dess effekter på drivmedelspriserna. I förslaget ingår bland annat en tillfälligt sänkt drivmedelskatt, motsvarande 1,30 kronor lägre pris vid pump, samt att reduktionsplikten ska frysas till årets nivåer.

Regeringens sänkning är dock betydligt lägre än vad flera andra partier har föreslagit den senaste tiden. Därför har oppositionen nu enats om ett utskottsinitiativ för att köra över regeringen. 

Enligt Expressens uppgifter har Moderaterna gjort upp om formuleringarna tillsammans med Vänsterpartiet, och sedan fått med sig Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna på förslaget.

– Vi välkomnar att riksdagen nu kör över regeringen. Det är bra att vi nu agerar för att få ner priset vid pump så fort som möjligt, vi tycker att regeringens förslag är otillräckligt, säger Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson.

I höstas ville ni inte stödja högerbudgeten med sänkta drivmedelspriser?

– Nu är det ett extraordinärt läge. Det kräver extraordinära insatser.

Tre punkter

Utskottsinitiativet består av tre punkter:

”1. Att snarast sänka energiskatten så att den för diesel når EU:s miniminivå under tre månader. Energiskatten på bensin bör sänkas i lika stor utsträckning.

2. Att snarast möjligt begära undantag av EU-kommissionen från bestämmelserna i EU:s energiskattedirektiv, och andra berörda direktiv, för att helt kunna ta bort energiskatten på diesel under tre månader. Energiskatten på bensin bör sänkas i lika stor utsträckning.

3. Att regeringen skyndsamt återkommer med förslag om hur nivåerna för inblandning av biodrivmedel tillfälligt kan justeras för att åstadkomma sänkta drivmedelspriser under innevarande år, i samråd med drivmedelsleverantörer och andra berörda aktörer. Samt att vid behov återkomma med förslag på ekonomisk kompensation till lantbruket till följd av förslaget.”

Centerpartiet röstade nej

Därtill har en fjärde punkt lagts till, efter krav från Vänsterpartiet. De har tidigare föreslagit ett pristak på drivmedel, där staten tar resterande kostnader, och vill nu att frågan ska utredas inför liknande situationer i framtiden:

4. Regeringen ska skyndsamt utreda hur ett system skulle kunna utformas för att överföra risken för prischocker för bränsle vid kris från hushåll och företag till staten.

Centerpartiet ställde sig bakom de två första punkterna, men röstade nej till punkten om förändringar i reduktionsplikten samt Vänsterpartiets inspel.

– Vi ställer upp på raka och klara skattesänkningar, tillfälliga och nödvändiga, som går direkt till konsumenterna. Men vi kan inte ställa upp på några konstiga planekonomiska förslag från Vänsterpartiet, att de bara för att ge sitt stöd ska införa prisreglering på drivmedel. Det kommer drabba folk, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.

Varnar för EU-sanktioner

Från regeringshåll är man dock föga imponerad av oppositionens påtryckningar. Finansminister Mikael Damberg (S) hävdar att förslaget skulle bryta mot EU:s energiskattedirektiv, vilket kan straffas med stora ekonomiska sanktioner. Och att Sverige beviljas undantag från reglerna bedömer han som orealistiskt.

– Det är respektlöst mot familjer som nu plågas av höga priser att låtsas som att man kan sänka priset vid pump, när det inte går. Men det får visa sig framöver. Jag är finansminister och måste förhålla mig till vad som går att genomföra. Jag bygger inga luftslott.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt bedömer dock utsikterna och förhandlingsläget med EU-kommissionen som goda. 

– Hela EU är hårt drabbade av kriget i Ukraina och det bör ligga i allas intresse att underlätta för både medborgare och företag.

Moderaterna: ”Fullt möjligt”

Även Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson slår ifrån sig invändningarna.

– För den regering som vill och har ambitionen så är det fullt möjligt att göra detta. Både föra diskussion med Bryssel på hur vi kan sänka priset på bensin och diesel mer, men också sätta sig med drivmedelsbolagen. Det har vi gjort, och det är fullt möjligt att under det här året växla reduktionsplikten, säger hon.

När kan drivmedelspriserna ha sjunkit med fem kronor?

– Det är svårt att säga, men det gäller ju nu att förhandla så snabbt som möjligt. Här måste regeringen visa vilja, man verkar inte ha någon som helst ambitionsnivå för att få det här på plats.

Elisabeth Svantesson kräver ett skyndsamt agerande för att en första prissänkning ska kunna ske redan 1 maj, samt att den tidigare aviserade sänkningen med 50 öre tidigareläggs för att genomföras samtidigt.

– Regeringen har fortfarande inte kommit med något förslag, de håller bara pressträffar, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.