V anklagas för att hjälpa SD – efter överenskommelsen med M

M, KD och V har enats och SD stöder förslaget om välfärden.
Annie Lööf går till angrepp mot Vänsterpartiet och anklagar Jonas Sjöstedt för att kroka arm med SD.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
V-ledaren kontrar C-ledarens påstående med: ”Inse att många av era ”reformer” är så dåliga att de saknar stöd i riksdagen”
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll är kritisk mot V:s uppgörelse med M och KD.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

C-ledaren Annie Lööf och S-profilen Annika Strandhäll anklagar V-ledaren Jonas Sjöstedt för att hjälpa SD genom miljardöverenskommelsen. 

”Ändamålet helgar inte alltid medlen”, skriver Annika Strandhäll (S) till honom. 

Samtidigt berättar Ebba Busch Thor (KD) att hennes parti höll kontakt med SD under förhandlingarna, uppger Sveriges Radio.

Vänsterpartiet kom överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om en extra ändringsbudget, med 2,5 miljarder kronor extra till landets kommuner och regioner. 

Överenskommelsen innebar bland annat en omprioritering av medlen i regeringens budgetförslag och att reformer som exempelvis den om utvecklingstid slopas. Under torsdagens möte i finansutskottet stod det klart trions ändringsbudget fått en majoritet, efter stöd från Sverigedemokraterna. 

Beslutet har retat upp regeringspartierna respektive företrädare ur partierna som ingick i Januariavtalet. 

”Kroka arm” med SD

Den förra socialministern Annika Strandhäll (S) har delat en ledartext från DN:s Amanda Sokolnicki, som kritiserar V:s beslut att göra upp med Moderaterna, vilket Omni var först att rapportera om. 

”Jonas, en spade är en spade och ändamålet helgar inte alltid medlen”, skriver S-profilen till V-ledaren. 

C-ledaren Annie Lööf har delat samma text och inleder en ordväxling med Jonas Sjöstedt som i sin tur försvarar Vänsterpartiets beslut. 

https://twitter.com/strandhall/status/1220223566832132096

Sjöstedt: ”Bara att ni vänjer er”

Annie Lööf går då till angrepp och anklagar V för att ”kroka arm” med SD, när de gör upp med M och KD. 

Jonas Sjöstedt värjer sig mot kritiken och går till motangrepp: 

”Inse att många av era ”reformer” är så dåliga att de saknar stöd i riksdagen. Vi kommer att fortsätta stoppa kaosprivatiseringar och ordna mer resurser till välfärden. Vi kommer inte att låta er slå sönder LAS eller införa marknadshyror. Det är bara att ni vänjer er”

https://twitter.com/jsjostedt/status/1220296857064280071

Ebba Busch Thor: ”Direktkontakt med Sverigedemokraterna”

Moderaterna har lovat Vänsterpartiet att inte blanda in SD i samtalen, efter ett krav från Ulla Andersson (V) uppger Sveriges Radio. KD-ledaren Ebba Busch Thor säger till SR att KD höll kontakt med SD under förhandlingarna.

– Det här hade inte varit något värt om inte vi inte säkrat upp det fanns en majoritet. Och det ansvaret har jag tagit genom att ha en direktkontakt med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor till Sveriges Radio.

Efter att Ebba Busch Thor intervjuats av SR har KD:s presschef kontaktat kanalen och vill förtydliga att uppgörelsen är mellan tre partier, och att SD inte haft något inflytande.

Sverigedemokraterna ger å sin sida en annan bild av hur det gått till. Enligt partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt har SD haft kontakt med M och KD under förhandlingarna – även med Elisabeth Svantesson, som säger att hon hållit sitt löfte till V.

– Vi har fört dialoger framför allt med Moderaterna och Kristdemokraterna under den här processen, säger Oscar Sjöstedt till Sveriges Radio.

Kritiken från Maud Olofsson: ”Omoget beteende”

Ebba Busch Thors och Ulf Kristerssons agerande i förhandlingarna får dessutom kritik från förra C-ledaren Maud Olofsson. Hon säger att det är viktigt att ”följa spelreglerna” i riksdagen.

– Då vet varje regering vad som gäller. Det motverkar ansvarslöshet. Det var det som var problemet innan 90-talskrisen, utgifter kom som inte finansierades på ett bra sätt. Det träsket ska vi inte tillbaka till, säger Maud Olofsson till Aftonbladet.

Hon tror att Kristersson och Busch Thor nu gör det svårare att återskapa alliansen.

– Det kommer ju inte att underlätta, jag vet inte vad M och KD har att vinna på det här, säger hon till Aftonbladet.

LÄS MER: MP släpper inte stoppad reform – varnar för motåtgärder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.