Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uzbekisk lönnmördare sköt imam i Jämtland

LIVSTID. Jurij Zjukovskij utlämnas till Sverige den 25 augusti 2015, där tingsrätten i Östersund dömer uzbeken till 18 års fängelse. Åklagaren överklagar domen och hovrätten ökar till livstid.
Obid Nazarov sköts i huvudet 2012.
Trapphuset på Lagmansgatan i Strömsund där den utsände torpeden väntade på sitt offer.
Foto: Polisen
Övervakningskameran på Ica Simonsons i Strömsund filmade Jurij Zjukovskij.
Foto: Polisen / TT NYHETSBYRÅN

En våldsman från Uzbekistan slår 2012 till i lilla Strömsund där han försöker mörda en motståndare till regimen i sitt hemland – och döms till livstids fängelse.

Det är fem år innan en misstänkt uzbekisk terrorist sprider död och förödelse på Drottninggatan i Stockholm.

Uzbekistan har länge exporterat våld och terrorism. Förtrycket i den centralasiatiska staten driver många oppositionella, både islamister och andra, i landsflykt. Och regimen skickar ut mördare för att likvidera sina fiender utomlands.

Diktaturens långa arm når Sverige i februari 2012. Uzbeken Jurij Zjukovskij skjuter sin landsman, imamen och regimkritikern Obid Nazarov, i bakhuvudet i en trappgång i Strömsund. Imamen får svåra hjärnskador och ligger i koma i mer än två år, men överlever – och angriparen döms till livstids fängelse för mordförsök.

– Jag påstår att Uzbekistan är uppdragsgivare till detta mordförsök, säger åklagaren Krister Petersson när rättegången inleds i november 2015.


LÄS OCKSÅ: Därför exporteras terror från Uzbekistan


Åtalet är unikt i svensk rättshistoria. För första gången pekar en åklagare ut en stat för ett attentat i Sverige.

Det är uppenbart att mordförsöket har politiska förtecken och att det är en intern uzbekisk uppgörelse. Hovrätten slår 2016 fast att det skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands och att Zjukovskijs enda syfte med resan till Sverige var att skjuta imamen.

Men hovrätten är försiktigare än åklagaren och vill inte peka ut den uzbekiska regimen. Samtidigt skärper den en tidigare dom i Östersunds tingsrätt från 18 års fängelse till livstid på grund av försvårande omständigheter. Brottet hamnar därmed på samma straffskala som mord.

Hittas blodig av sonsonen

Mordförsöket i Strömsund sätter sökljuset på den brutala regimen i Uzbekistan, där envåldshärskaren Islam Karimov styrde i 25 år fram till sin död i höstas. Människorättsorganisationer vittnar om grymheter, hårt förtryck och djup fattigdom. Det är bakgrunden till att många människor lämnar landet, bland dem Rakhmat Akilov som erkänt terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Den 22 februari 2012 lämnar Obid Nazarov, då 54, sin lägenhet på Lagmansgatan 34 A i Strömsund i Jämtland. Han går till moskén nere på gården där han som imam leder bönen fem gånger om dagen. I trapphuset väntar den utsände torpeden Jurij Zjukovskij, som klockan 12.30 skjuter honom bakifrån med en finkalibrig pistol försedd med ljuddämpare.

Den finkalibriga revolvern som Obid Nazarov sköts med var försedd med ljuddämpare.

LÄS OCKSÅ: Grannarna i Akilovs hemstad i Samarkand: Hans barn är i chock


Nazarovs tolvårige sonson upptäcker sin farfar som sitter blodig på golvet på bottenvåningen i trapphuset. En mer än tre år lång polisjakt på gärningsmannen börjar. Samtidigt får Säpo kritik för att inte ha tagit uppgifter om hot mot imamen på allvar och för att inte ha informerat den lokala polisen om hotbilden.

Två timmar före attentatet gör Jurij Zjukovskij, då 33, inköp på Ica Simonsons i Strömsund. En övervakningskamera fångar honom på bild. Det framgår av den 830 sidor långa polisutredningen, som Östersunds-Posten refererar. På andra bilder ses han passera tullen på Arlanda, hyra en bil i Stockholm och köpa en ryggsäck att ha sitt vapen i på Stadium i Östersund.

Två timmar före attentatet gör Jurij Zjukovskij, då 33, inköp på Ica Simonsons i Strömsund.
Foto: Polisen / TT NYHETSBYRÅN

Kartlagt planeringen

Attacken är noggrant planerad. Ett uzbekiskt gift par i Malmö är Zjukovskijs kontaktpersoner i Sverige. Han får bo hos dem, de hjälper honom att spåra upp Nazarov i Strömsund och de åker själva dit för forska vidare.


Trapphuset på Lagmansgatan i Strömsund där den utsände torpeden väntade på sitt offer.
Foto: Polisen / POLISEN

Några veckor före mordförsöket reser gärningsmannen till Strömsund. Han spanar på sitt offer. Han sitter i sin hyrbil och filmar imamens hus och moské. Polisen har kartlagt hans planering och flykt. Två dagar efter mordförsöket flyger han från Köpenhamn till Moskva, enligt polisutredningen.

Obid Nazarov får mycket svåra skador. Han ligger i koma i mer än två år. Så småningom början hans tillstånd att stabiliseras, men det är osäkert om han någonsin blir helt återställd. Tre år efter mordförsöket säger sonen David Nazarov till Östersunds-Posten att pappan nu kan äta själv och känner igen sin familj.

– Han har fortfarande stora vårdbehov. Det återstår mycket och det är ovisst hur bra han kan bli. Han fick en stor skada i hjärnan, men han har delvis fått tillbaka talet. Ingen hade trott att han skulle överleva, men framstegen är glädjande, säger David Nazarov till ÖP.

Det uzbekiska paret i Malmö åtalas för medhjälp, men frias av rätten eftersom det inte kan bevisas att de känt till planerna. Gärningsmannen befinner sig då i Ryssland.


Dåvarande utrikesminister Carl Bildt, M, skrev om fallet i Strömsund på sin blogg.
Foto: Kristofer Sandberg

Den friande domen får dåvarande utrikesministern Carl Bildt att uttala sig. Han skriver att han inte vill lägga sig i vad rättsväsendet gör, men att regeringen ser mycket allvarligt på fallet. Det är en stark – och mycket ovanlig – politisk markering i ett rättsfall. Bildt skriver på sin blogg 2012 att Nazarov kom till Sverige som kvotflykting 2006 och att ”avsikten var att mörda honom så snabbt, så tyst och så effektivt som möjligt”.

”Han tillhörde alldeles tydligt oppositionen mot regimen Karimov i landet, och tillhörde alldeles uppenbart dem som regimen på ett eller annat sätt motverkade … Här handlar det således om ett av utländsk erfaren organisation genomfört politiskt mordförsök i Sverige”, skriver Carl Bildt och fortsätter:

”Under de år som jag i olika positioner suttit i Sveriges regering har någonting motsvarande aldrig inträffat. Att vi ser med yttersta allvar på det inträffade behöver jag knappast understryka särskilt.”

Ökar till livstid

När utrikesministern skriver detta är det känt att Zjukovskij befinner sig i Ryssland. Trots att saken nu hamnat på högsta politiska nivå tar det mer än tre år innan denne den 25 augusti 2015 utlämnas till Sverige, där tingsrätten i Östersund dömer honom till 18 års fängelse. Åklagaren överklagar domen och hovrätten ökar till livstid.

Moskéer i huvudstaden Tasjkent.
Foto: Leonid Andronov / Leonid ANDRONOV

När Zjukovskij skjuter Nazarov bor mer än 200 uzbeker bland tätorten Strömsunds 4 000 invånare. De började komma till platsen 2006. Den uzbekiska gemenskapen i Strömsund lockar vid den här tiden uzbeker från hela Sverige att flytta till den jämtländska bygden.

När Expressen besöker Strömsund efter mordförsöket vittnar uzbeker om att imamen är en populär religiös ledare i gruppen. Han är en ledande regimkritiker som öppet anklagar diktatorn Karimov för att vara korrupt och för att utnyttja sitt folk.

Daniel Egmberdsson, som tillhör imamens församling i Strömsund, tror att regimen ville tysta Nazarov och markera för andra exiluzbeker att regimen fortfarande har kontroll.

– Vi är rädda. Men om vi gömmer oss hela tiden blir vi till slut ännu mer rädda, säger han till Expressen 2012.

Hemma i Uzbekistan brukade han ofta ta sig en mil genom huvudstaden Tasjkent för att lyssna på Nazarov. I Strömsund blev imamen viktig för församlingen på många sätt.

– Han var en konfliktmedlare, mellan den uzbekiska och den svenska kulturen. Han lärde oss att anpassa oss till saker som i början var svåra, säger Daniel Egmberdsson.

Han förklarar att imamen uppmanade sina församlingsmedlemmar att integreras i det svenska samhället, att lära sig språket och att skaffa svenska vänner.

Lever med skyddad identitet

Attentatet förändrar tillvaron både för familjen Nazarov och för uzbekerna i Strömsund. Familjen lever i dag med skyddad identitet och skyddat boende. Många uzbeker har flyttat från orten på grund av rädsla och psykisk press.


President Karimov.
Foto: Brendan Smialowski / AP TT NYHETSBYRÅN

Regimen i Uzbekistan utmålar Obid Nazarov som en islamistisk extremist med kopplingar till den radikala islamiströrelsen Hizb ut-Tahrir, samma organisation som den misstänkte terroristen från Drottninggatan uppges sympatisera med. Enligt David Nazarov har pappan aldrig varit extremist och har aldrig predikat extremism.

– Han var oberoende, därför var han så populär, sade han i tingsrätten.

Men terrordådet i Stockholm kastar en skugga över uzbeker i Sverige. David Nazarov fruktar att han och hans landsmän nu ska förknippas med terrorism.

– Jag är orolig. Jag skäms över att jag inte längre vågar säga att jag kommer från Uzbekistan. För mig var det oväntat att det händer i Sverige och oväntat att det är en man från mitt land, säger han till TT.

Diktatur och tortyr

# Den tidigare sovjetrepubliken Uzbekistan har sedan självständigheten 1991 styrts med hjärnhand av president Islam Karimov, som dog förra året och efterträddes av en nära medarbetare.

# Uzbekistan rankas bland de sämsta på listor över världens mest ofria och korrupta länder. Sedan 2012 uppmärksammas landet för Telia Soneras mutmisstänkta affärer där.

# Människorättsorganisationer larmar om extrema tortyrmetoder. Bland annat har oppositionella kokats levande. Säkerhetstjänsten är aktiv utomlands, också i Sverige.

Detta har hänt

2006. Imamen Obid Nazarov, framträdande regimkritiker i Uzbekistan, får asyl som kvotflykting i Sverige.

2011. Ledande uzbekiska oppositionella grundar Uzbekiska folkrörelsen (PMU) i Berlin. I september mördas en av grundarna, Fuad Rustamchodzjajev, i Ryssland. I november samlas PMU-ledare i Stockholm. Nazarov är där och ger sitt stöd.

2012. Nazarov skjuts i huvudet i Strömsund, där han bor. Han får svåra hjärnskador. Gärningsmannen kommer undan.

2014. Mirzagolib Chamidov, också han regimkritisk uzbekisk imam i exil, mördas i Istanbul.

2015. Tingsrätten dömer Jurij Zjukovskij, gärningsmannen i Strömsund, till 18 års fängelse sedan han utlämnats från Ryssland.

2016. Hovrätten skärper straffet till livstid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.