Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvisningsstopp till afghansk provins

Afghanska säkerhetsstyrkor kämpar mot talibanerna och Islamiska staten som är aktiva i Nangarhar.Foto: GHULAMULLAH HABIBI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ingen bör längre utvisas till provinsen Nangarhar i östra Afghanistan. 

Våldsnivån är för hög, anser Migrationsverket.

Sedan myndigheten fått in egna och internationella rapporter om säkerhetsläget i Afghanistan ändrar Migrationsverket något hur asylsökandes skyddsskäl ska bedömas. Nu stoppas alla utvisningar till Nangarhar, eftersom våldsnivån anses så hög att vem som helst kan drabbas. Sedan tidigare råder stopp till Helmand.

– Det är ingen stor skillnad för Nangarhar var tidigare en provins där vi såg att säkerhetsläget var svårt. Men när man kommer från Nangahar, liksom Helmand, då behövs ingen närmare prövning av vem man är och vilka individuella problem man har, utan då har man skyddsbehov, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Det är oklart hur många som berörs av ändringen.

Kan utvisas till andra delar av Afghanistan

Talibanerna och Islamiska staten är aktiva i Nangarhar, som drabbades av en rad stora självmordsdåd i fjol.

Vissa asylsökande från de värst drabbade provinserna kan dock utvisas till andra delar av Afghanistan, men då ska det vara rimligt och relevant och gäller långt ifrån alla, säger Beijer.

I provinsen Uruzgan är utvecklingen den omvända, enligt myndigheten. Där löper inte längre alla samma risk att drabbas av våldet.