Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister. Foto: Emil Langvad / TTMorgan Johansson, justitie- och migrationsminister. Foto: Emil Langvad / TT
Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister. Foto: Emil Langvad / TT
Över 24 000 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan har sökt asyl i Sverige sista två åren. Foto: Fredrik SamuelsonÖver 24 000 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan har sökt asyl i Sverige sista två åren. Foto: Fredrik Samuelson
Över 24 000 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan har sökt asyl i Sverige sista två åren. Foto: Fredrik Samuelson

Utvisningshotade barn kan få stanna – ny dom analyseras

Publicerad

Ensamkommande flyktingungdomar från Afghanistan kan få större chans att stanna i Sverige.

En ny dom kan bli vägledande.

– Domen har stor betydelse, säger Anita Linder, lagman vid Migrationsöverdomstolen till SVT.

Den 17-årige pojken sökte asyl i Sverige i december 2014. Han är afghansk medborgare, shiamuslim av etniciteten hazara och född i provinsen Ghazni. Familjen flydde till Iran för 15 år sedan efter att talibaner anfallit byn. Pappan sålde mark som tillhörde honom och hans bröder. När pappan ville återvända blev han hotad av sina bröder på grund av markkonflikten. Om sonen, den 17-årige pojken återvände dit, skulle han riskera sitt liv för pappans konflikt.

Juridisk batalj är avgjord

Tonåringen beviljades redan i september 2015 permanent uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande skäl.

Men han nekades flyktingstatus. Där började en juridisk drabbning för att bedöma hans status.

Pojken överklagade till Migrationsdomstolen, som beviljade alternativ skyddsstatusförklaring.

Migrationsverket överklagade och krävde att det ursprungliga beslutet om särskilt ömmande skäl skulle fastställas.

17-åringen överklagade igen, nu till högsta instansen Migrationsöverdomstolen, som nyligen avgjorde att han är alternativt skyddsbehövande eftersom han inte har varit i Afghanistan sedan han var liten, har lite kunskap om hemlandet och saknar anknytning till landet. Det innebär enligt domen att han anses löpa risk för att utsättas för våld och andra övergrepp vid ett återvändande till Afghanistan.

Lättare att få stanna

I dag får många afghaner tidsbegränsade uppehållstillstånd på 13 månader, för att sedan utvisas när de fyller 18 år. Den nya domen gör det lättare för barnen att förlänga uppehållstillståndet, uppger Anita Linder, lagman på Migrationsöverdomstolen till SVT.

– Domen har stor betydelse för det finns ju nu ganska många barn här som är i samma situation som den här personen som egentligen aldrig varit i Afghanistan utan kommer från flyktingläger, oftast i Iran, säger Anita Linder till SVT.

Migrationsjurister har börjat hänvisa till domen

Redan nu börjar ombud som jobbar med migrationsrätt använda domen i juridiska processer.

– Det är principiellt viktigt då det har varit svårt att veta hur vi ska resonera kring de här ärendena, säger 17-åringens juridiska ombud Lina Eklund till SVT.

Karin Gyllenring, advokat på asylbyrån, har redan börjat hänvisa till domen i ärenden där hon företräder barn i liknande situationer.

– Domen kommer att bli praxisbildande, säger hon.

Tusentals kan påverkas

Över 24 000 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan har sökt asyl i Sverige sista två åren. Många har bott i Iran och har dåliga familjeband i Afghanistan.

Experter på justitiedepartementet och Migrationsverket analyserar domen för att veta exakt vad den kommer att innebära.

– Vår rättsavdelning gör en analys av domen just nu, säger Linn Nilsson, presstalesperson på Migrationsverket.

Samma besked lämnas av justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons pressekreterare Sofie Rudh, som meddelar att ett besked om domens innebörd tidigast kan lämnas under fredagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag