Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utvisningarna förföljer Stefan Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

STORUMAN/STOCKHOLM. Stefan Löfvens val att resa genom Sverige har nästan bara mötts av hyllningar.

Men en fråga har förföljt statsministern: utvisningarna av ensamkommande, till framför allt Afghanistan.

– Vi ska inte tillbaka till den situation vi hade hösten 2015. Det måste folk lita på, säger han.

På fredagen avslutas Stefan Löfvens fem dagar långa resan genom Sverige på temat trygghet – statsministern valde att göra det i Arjeplog och Arvidsjaur i Norrbotten.

Att han valt bort Almedalen för besök i andra delar av Sverige har hyllats genomgående i de städer han besökt. 

Och trots frånvaron av större sakpolitiska nyheter från Stefan Löfven har han också fått mycket uppmärksamhet, av både lokala och nationella medier. I Blekinge följde exempelvis 16 redaktioner hans besök på Hasslövarvet. 

Men allt har inte varit frid och fröjd. 

En fråga har förföljt S-ledaren – i Stenungsund på Västkusten, på Hasslö i Blekinge och på Böda Sand på Öland.

"Har märkt att de varit där"

Där har manifestationer mött statsministern, med plakat och uppmaningar om att stoppa utvisningarna av ensamkommande - och att ge amnesti till de som varit i Sverige längre ett år.

– Ja, jag har märkt att folk har varit på de öppna mötena. Jag har full respekt för deras engagemang. Men vi har varit tydliga med att vi har gjort en helt nödvändig omläggning av migrationspolitiken, och vi ska inte tillbaka till den situation vi hade hösten 2015. Det måste folk lita på, säger Stefan Löfven.

Bakom manifestationerna står rörelserna ”Vi står inte ut” och "Asylstafetten".

– Vi måste visa att vi är många som tycker så här. För man beter sig inte så här mot människor. Jag reagerar på hur rättsosäkert det faktiskt är, det är som tärningskastning. Och ingen vågar ta ansvar. Jag skäms över Sverige, säger läraren Stina Boström, som manifesterade på campingen Böda Sand på tisdagen.


LÄS MER: Stefan Löfvens varning: "Kommer göra riktigt ont" 


"Vi ska komma ihåg att de flesta får stanna"

Varje kväll under veckan har Stefan Löfven hållit i stort sett samma tal, inför flera hundra åhörare i respektive stad. Det har handlat om den svenska modellen, framtidstro och trygghet. 

Migrationsfrågan har inte nämnts i en enda mening.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har alla krävt att utvisningarna till Afghanistan stoppas tillfälligt.

Även inom Socialdemokraterna är frågan omdiskuterad. Ulf Bjereld, ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet och därför en del av Socialdemokraternas verkställande utskott, är en av de som krävt att utvisningarna omedelbart stoppas, på sin blogg


LÄS MER: Stor intervju med Stefan Löfven på Rosenbad 


Flera partier kräver: Stoppa utvisningarna

Krav har väckts på regeringen att besluta om ett moratorium, vilket skulle stoppa utvisningarna tillfälligt. 

Men statsminister Stefan Löfven säger att det inte är aktuellt att stoppa utvisningarna. 

– Vi har en ordning i Sverige där lagarna sätter ramar för hur politiken ska föras, sen har vi myndigheter som fattar beslut. Jag kan inte gå in i de besluten, säger han och fortsätter:

– Då skulle jag ganska snabbt bli kallad till Konstitutionsutskottet, gissar jag. Så här ser lagen ut.

En större grupp manifesterade och krävde svar om Sveriges utvisningar om ensamkommande under Stefan Löfvens tal i Stenungsund. Däribland Denny Gustafsson, Ali Heidari och Birgit Lövkvist (sistnämnda aktiv i V).
Foto: Mikael Berglund

I veckan kom beskedet att ni vill göra Barnkonventionen till svensk lag senast 2020. Barnkonventionen slår bland annat fast att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. Samtidigt får barn i Sverige i dag utvisningsbeslut till Afghanistan, där 11 000 civila skadades eller dödades i stridigheter förra året. Är det att beakta barns bästa?

– Vi måste fatta beslut utifrån de lagar som finns. Barnkonventionen ska implementeras från 2020, och då ska vi se till att förbereda för det. Det kommer dock alltid finnas beslut som inte känns riktigt bra. Vi måste fatta beslut enligt de lagar som finns och det är myndigheter som fattar de besluten, säger Stefan Löfven.

Pratat med Löfven efter talet

Under veckan har flera av de som manifesterat, som i vissa fall själva fått utvisningsbeslut, också kommit fram för att prata med Stefan Löfven efter hans tal.

– Jag förstår deras engagemang i det här. Det finns jättemånga som gör otroligt fina insatser för flyktingbarn, både de som får stanna och de som tyvärr får åka. Det har jag respekt för. Men det är likafullt så att vi har en lag som säger hur det ska skötas. Jag tror att de allra flesta vill ha en ordnad migration, säger han.

Avslutade i Norrbotten

På fredagen avslutades Stefan Löfvens Sverigeresa med besök i Arjeplog och Arvidsjaur.

Fokus för dagen låg på en jämlik äldreomsorg med hög kvalitet, och kompensationsförsörjning på mindre orter.

Bland annat åt Stefan Löfven lunch med boende och personal i Ringelsta trygghetsboende i Arvidsjaur, och ett verksamhetsbesök på samma ställe.

Vid 16.00 på fredagseftermiddagen höll Stefan Löfven sitt sista tal under resan genom landet.

Britta Flinkfelt, Arjeplogs kommunalråd, är glad över stadsministerns besök i Arjeplog.

– Det kastar ett ljus på de små kommunerna och vilka problem vi brottas med. Det är bra och nyttigt att vi får berätta om våra förutsättningar i landets mest glesbefolkade kommun. Det är skrämmande hur lite de vet om oss i Stockholm och kanske främst i regeringskansliet, säger Flinkfelt till Piteå-Tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.