Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: Sven Lindwall
Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: Sven Lindwall

Utvisningarna av irakier stoppas

Publicerad
Uppdaterad
Efter krav från Europadomstolen - nu stoppar migrationsverket onsdagens planerade utvisning av 29 irakier.
- Utvisningarna är uppskjutna tills vidare på i ljuset av de oklarheter som råder, säger migrationsverkets rättschef Michael Ribbenvik.
Europadomstolen, som nu utreder säkerhetsläget i Irak i vissa områden, anser att alla irakier som vill få sitt utvisningsbeslut uppskjutet ska få stanna i det land de flytt till. Varje irakier måste lämna in en ansökan om uppskjutning av avvisningen, så kallad inhibition, direkt till Europadomstolen.
Flera kyrkor i Sverige hjälper nu utvisningshotade irakier att fylla i ansökan om inhibition till Europadomstolen.
Dock stod planen fast att irakierna skulle utvisas på ett plan som skulle lyfta vid fyra på onsdagsmorgonen.

Stoppat tills vidare

Men sent på tisdagskvällen ändrade sig migrationsverket och stoppar onsdagens flyg.
- I ljuset av de oklarheter som uppstått bestämde jag att utvisningarna ska skjutas upp tills vidare. Eu-domstolen har begärt inhibiton i tio fall av de 29 som skulle utvisas på onsdagen, och då domstolen inte hann pröva alla inhibitioner innan de stängde valde jag att stoppa utvisningen. Vi vågade inte riskera att någon av de andra 19 också begärt inhibition, säger Michael Ribbenvik.

"Myndigheter informerar ju"

Migrationsminister Tobias Billström (M) säger att prövningen måste ske i varje enskilt fall även när det handlar om att skjuta upp ett beslut.
- Att övergå från individuella prövningar till kollektiva prövningar skulle kunna resultera i att samtliga personer i en grupp får avslag eller bifall. Och frågan är hur rättssäkert det skulle vara, säger han.
Enligt Billström har migrationsverket skjutit upp utvisningen av irakier i varje fall där Europadomstolen har begärt det. Han har därför svårt att förstå vad Europarådet menar i sin kritik.
- Sverige har aldrig agerat i strid med Europadomstolens domar, säger han.
Uppgifter om att många irakier inte fått information om att de kan ansöka om att få beslutet uppskjutet avvisas av Billström.
- Flera svenska myndigheter informerar ju om hur och var man kan klaga till Europadomstolen, det är ju inte så att man undanhåller den informationen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag