Utvisningar till Afghanistan stoppas

Expert: Kvinnors rättigheter kan offras för att nå fred
Foto: Alex Ljungdahl
Afghanska säkerhetsstyrkorvaktar gränsen mot Pakistan.
Foto: M. SADIQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Afghanska säkerhetsstyrkor deltar i en offensiv mot talibanerna.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Migrationsverket har beslutat om verkställighetsstopp av ut- och avvisningar till Afghanistan, med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet. 

”Som alla vet så har läget i Afghanistan försämrats avsevärt den senaste tiden”, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i en kommentar. 

Beskedet kommer en knapp vecka efter att Afghanistan meddelade att de slutar ta emot migranter som tvångsdeporterats från europeiska länder. 

Beslutet gäller med omedelbar verkan och tills vidare. Orsaken är, enligt Migrationsverket, det kraftigt försämrade säkerhetsläget i landet till följd av strider mellan talibanstyrkor och regeringstrupper. 

– Säkerhetsutvecklingen i Afghanistan är oroväckande men också svårbedömd. Talibanrörelsen har i snabb takt utökat och fortsätter utöka sin territoriella kontroll i landet. Därför har vi i dag fattat beslut om verkställighetsstopp till Afghanistan, säger Carl Bexelius, Migrationsverkets rättschef, i ett pressmeddelande. 

”Migrationsverket gör sin bedömning efter en analys av olika informationskällor, men som alla vet så har läget i Afghanistan försämrats avsevärt den senaste tiden”, skriver migrationsminister Morgan Johansson i en sms-kommentar. 

7 000 migranter berörs i Sverige

Myndigheten kommer att följa händelseutvecklingen mycket noga. Utgångspunkten är att personer med utvisnings- eller avvisningsbeslut på sikt ska kunna skickas tillbaka till Afghanistan, skriver Migrationsverket.

I dagsläget berörs cirka 7 000 personer, men i praktiken har coronapandemin redan hindrat utvisningar till landet. 

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard vill nu att regeringen presenterar en plan för hur de ut- och avvisningsdömda afghanerna ska hanteras. 

– Det vittnar om ett mycket allvarligt läge i Afghanistan. Och vad jag frågar mig är vad regeringen har för plan B för det här. Vad ska hända med alla de här människorna som skulle lämnat landet som nu inte kommer kunna lämna landet? Vi vet inte hur länge de kommer att behöva stanna i Sverige, där vi har överfulla förvar redan i dag. Eftersom de är överfulla tvingas polisen gång på gång försätta människor på fri fot. Det är naturligtvis bekymmersamt speciellt när det handlar om brottsdömda personer, säger Maria Malmer Stenergard. 

– Vad tänker Morgan Johansson och hans regering göra för att säkerställa att farliga personer inte kommer ut på gatorna? säger Malmer Stenergard som kallar regeringen ”helt passiv”.  

Morgan Johansson: ”Svårare att ta sig genom Europa”

Morgan Johansson skriver att han under dagen talat med EU-kommissionär Ylva Johansson om vad det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan kan betyda för Europa. 

”Effekterna för svensk asylmottagning är svåra att bedöma, men inom kort träder den nya migrationslagstiftningen i kraft, och den ligger numera i linje med övriga EU-länders. Det är dessutom avsevärt svårare att ta sig genom Europa nu, än vad det var 2015, skriver Morgan Johansson. 

Expressen rapporterade under lördagen om att Afghanistan beslutat att stoppa mottagandet av medborgare som tvångsutvisats från Sverige och andra europeiska länder. Detta på grund av de intensifierade striderna mellan talibaner och regeringsstyrkor. 

Tror du att Afghanistans beslut har spelat in i Migrationsverkets nya säkerhetsbedömning? 

– Vad exakt som legat till grund för deras bedömning får myndigheten svara för. Men det är klart att jag förutsätter att det tillsammans med andra faktorer, och det faktum att USA drar sig tillbaka, har spelat in i deras bedömning, säger Malmer Stenergard. 

Moderaternas uppmaning: Stryp biståndet

Efter Afghanistans beslut att sluta ta emot tvångsdeporterade medborgare i lördags krävde Maria Malmer Stenergard att Sverige skulle dra in biståndet till landet. 

Hur ser du på det nu? 

– Det var under förutsättning att vi fortfarande gjorde bedömningen från Migrationsverkets sida att man kunde utvisa till Afghanistan. Då menar vi att de här länderna har en skyldighet att ta emot sina egna medborgare, vilket de vägrade göra, och då bör vi använda biståndet som ett av flera påtryckningsmedel för att Afghanistan ska börja samarbeta med Sverige, säger Malmer Stenergard.   

Idén om att dra in biståndet var något som biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) vände sig emot. 

– För mig blir det här väldigt cyniskt. Det afghanska folket görs till brickor i ett politiskt spel som Moderaterna vill spela här på hemmaplan i Sverige, sa Per Olsson Fridh.

Även Finland fattade för en vecka sedan beslut om att sluta verkställa ut- och avvisningar till Afghanistan.

M:s kritik mot regeringen efter Migrationsverkets beslut 

”Stor risk att fler kommer söka sig till Sverige”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.