Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utvisas efter sju år – på grund av chefens miss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karem jobbar som utvecklare, något som det enligt hans arbetsgivare också är stor brist på.
Foto: Privat
Nu har han fyra veckor på sig att frivilligt lämna landet, flickvän och bostad.
Foto: Privat

Kerem Yüksel, 31, har fyra veckor på sig att lämna Sverige.

Migrationsverket har beslutat att han ska lämna flickvän, bostad och arbete – och utvisas till Turkiet.

– Min utvisning beror på mina tidigare arbetsgivares misstag. Jag har inte gjort något fel, säger han.

Flickvän, bostad, vänner och fast jobb.

Kerem Yüksel har under de senaste sju åren levt sitt liv i Sundsvall och i Stockholm. Om ungefär en månad utses han till huvudutvecklare på företaget Cool Company.

Om han fortfarande är kvar i Sverige, det vill säga.

För en vecka sedan fick Kerem ett brev som fick det att vrida sig i magen. "Migrationsverket har beslutat att utvisa dig", stod det.

– Jag läste beslutet om och om igen. Det var en hjärtkrossande besvikelse, säger han.

Nu har han fyra veckor på sig att frivilligt lämna landet som han tillbringat sju år i.

"En absurd tolkning av en lag"

Kerem Yüksel har svårt att acceptera orsaken för utvisningen till Turkiet. Enligt beslutet beror det på att hans tidigare och nuvarande arbetsgivare har missat kollektivavtalsenliga försäkringsskydd.

– De skrev upp fel typ av försäkring, vilket jag fick veta för två veckor sedan. Jag hade ingen aning om eller någon kontroll över det, det är arbetsgivaren som ska fixa detta, säger han.


LÄS OCKSÅ: Atilla Yoldas: Varför utvisar vi folk i onödan?


Att misstaget rättades till i efterhand påverkar inte beslutet.

– Det känns extremt dåligt. Min utvisning beror på mina tidigare arbetsgivares misstag. Jag har inte gjort något fel. Det är en absurd tolkning av en lag; jag förstår inte varför jag måste lida för det.

Arbetsgivaren: "Helt befängt"

Elise Lilliehöök är marknads- och kommunikationschef på One Agency, Kerem Yüksels nuvarande arbetsplats.

– Vi är jätteupprörda och tycker det är förfärligt. Vi stöttar Kerem på alla sätt vi kan. Det behövs verkligen en lagändring, säger hon.

Enligt Migrationsverket omfattades Kerem inte av kollektivavtalsenlig försäkring mellan november 2015 och september 2016. Hur hanterades det?

– Det uppmärksammades av oss internt och reddes ut retroaktivt i september.

Patrik Hansson, vd på Datacraft Europe, Kerem Yüksels första arbetsplats i Sverige, anser att utvisningen är befängd. Han förklarar att Kerem hade försäkring – men att den enligt Migrationsverket var "fel typ".

– Jag blir förbannad. Allt är inbetalt, men de säger att han skulle vara i en annan kategori. Är det här på riktigt hur vi ska behandla arbetskraft som kommer från andra länder?

"Lagen kan upplevas vara fyrkantig", säger presskommunikatör på Migrationsverket.
Foto: Samuel Unéus

Migrationsverket: "Lagen kan upplevas vara fyrkantig"

Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket, kan inte uttala sig om Kerem Yüksels enskilda fall. Men i generella termer berättar hon om hur lagstiftningen i fråga drabbar flera med arbetstillstånd i Sverige.

– Lagen kan upplevas vara fyrkantig. Har man inte uppfyllt alla villkor riskerar man att bli av med sitt arbetstillstånd, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Danyar fick 460 kronor för lite i lön – nu utvisas han


Ansvaret faller på arbetsgivaren att se till att kollektivavtal följs, förklarar Alexandra Elias. Det spelar ingen roll om eventuella misstag justeras retroaktivt.

– Lagen ger inte utrymme att gå tillbaka och justera i efterhand. Den enda konsekvensen som finns i dag är tyvärr att arbetstagaren blir av med sitt tillstånd, det finns inga repressalier mot arbetsgivaren, säger hon.

Så lyder utlänningslagen

Kerem Yüksel utvisas med stöd av utlänningslagen.

I lagen står det att arbetstillstånd får ges till en utlänning om anställningen gör det möjligt för personen att försörja sig – och att avtal ska följa svenska regler.

Ett av villkoren är att "lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen".

– Tanken bakom lagen är att skydda arbetstagare från att utnyttjas, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.