Utvisade Sara, 51, är redan tillbaka i Sverige

Publicerad

På tisdagen utvisades Sara, 51, från Sverige – trots att hon har arbetat här i 14 år.

Migrationsverket avslog hennes ansökan om arbetstillstånd eftersom hon har haft mer än en anställning.

Men på onsdagsförmiddagen landade Sara återigen i Sverige.

– Hon är i chocktillstånd, väldigt medtagen och hon är bara glad att hon har kommit ut med livet i behåll, säger Saras systerdotter.

Sara, som egentligen heter något annat, fördes under tisdagen till Arlanda flygplats för att utvisas till hemlandet, en av världens strängaste diktaturer.

Sara har bott och arbetat i Sverige i 14 år men migrationsdomstolen avslog hennes ansökan om arbetstillstånd. Trots att hon har haft jobb i mer än sex månader, som lagen kräver, fick hon avslag eftersom hon har haft mer än en anställning, då hennes första arbetsgivare gick i konkurs. Dagen efter att den första arbetsgivaren gick i konkurs flyttades kvinnan över till en annan arbetsgivare. Där utförde hon precis samma arbetsuppgift. Migrationsdomstolen tolkar alltså lagtexten som att man ska ha haft en enda anställning, och anser därför inte att Sara uppfyller lagens krav.

"Fortfarande osäkert"

Men på onsdagen - ett dygn efter att planet lyfte från Arlanda - är Sara tillbaka på svensk mark.

Hennes anhöriga mötte henne på Arlanda.

– Vi har fått ta emot henne. Hon mår jättedåligt. Hon är i chocktillstånd, väldigt medtagen och hon är bara glad att hon har kommit ut med livet i behåll, säger Saras systerdotter.

"Hoppas de inte fullföljer utvisningen"

Enligt henne har gränspolisen nu avskrivit fallet och ärendet ligger nu hos Migrationsverket.

– Vi har pratat med vårt ombud som säger att Migrationsverket inte har fått någon slutrapport från polisen ännu och därför har de inte tagit något beslut om hur de ska gå vidare i ärendet. Hennes utvisningsbeslut står kvar. Vi hoppas att Migrationsverket väljer att ompröva hennes arbetstillståndsärende eller uppehållstillståndsansökan. Vi hoppas bara att de inte ska fullfölja utvisningen igen, säger systerdottern.

Det är ännu oklart på vilka grunder hon inte släpptes in i hemlandet.

– Det enda polisen har sagt till henne är att gränspolisen i hemlandet har frågat om hon har några anhöriga i landet, och hon har sagt nej. Sedan har allting skötts mellan poliserna. Det enda vi är glada för just nu är att hon är här hos oss och har kommit ut ur landet med livet i behåll, säger systerdottern.

"Myndigheterna tog inte emot henne"

Stefan Martinengo är chef för gränspolisen vid polisen i Uppsala, bekräftar att Sara är tillbaka i Sverige.

– Verkställigheten har inte lyckats genomföras. Polisen kommer att vända sig till Migrationsverket om nya anvisningar. Hon har fortfarande samma beslut kvar som när hon åkte i går, säger han.

Stefan Martinengo säger till unt.se att myndigheterna i hemlandet inte tog emot Sara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag