Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utvisade Sara, 51, är redan tillbaka i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

På tisdagen utvisades Sara, 51, från Sverige – trots att hon har arbetat här i 14 år.

Migrationsverket avslog hennes ansökan om arbetstillstånd eftersom hon har haft mer än en anställning.

Men på onsdagsförmiddagen landade Sara återigen i Sverige.

– Hon är i chocktillstånd, väldigt medtagen och hon är bara glad att hon har kommit ut med livet i behåll, säger Saras systerdotter.

Sara, som egentligen heter något annat, fördes under tisdagen till Arlanda flygplats för att utvisas till hemlandet, en av världens strängaste diktaturer.

 Sara har bott och arbetat i Sverige i 14 år men migrationsdomstolen avslog hennes ansökan om arbetstillstånd. Trots att hon har haft jobb i mer än sex månader, som lagen kräver, fick hon avslag eftersom hon har haft mer än en anställning, då hennes första arbetsgivare gick i konkurs. Dagen efter att den första arbetsgivaren gick i konkurs flyttades kvinnan över till en annan arbetsgivare. Där utförde hon precis samma arbetsuppgift. Migrationsdomstolen tolkar alltså lagtexten som att man ska ha haft en enda anställning, och anser därför inte att Sara uppfyller lagens krav.

"Fortfarande osäkert"

Men på onsdagen - ett dygn efter att planet lyfte från Arlanda - är Sara tillbaka på svensk mark.

Hennes anhöriga mötte henne på Arlanda.

– Vi har fått ta emot henne. Hon mår jättedåligt. Hon är i chocktillstånd, väldigt medtagen och hon är bara glad att hon har kommit ut med livet i behåll, säger Saras systerdotter.

"Hoppas de inte fullföljer utvisningen"

Enligt henne har gränspolisen nu avskrivit fallet och ärendet ligger nu hos Migrationsverket.

– Vi har pratat med vårt ombud som säger att Migrationsverket inte har fått någon slutrapport från polisen ännu och därför har de inte tagit något beslut om hur de ska gå vidare i ärendet. Hennes utvisningsbeslut står kvar. Vi hoppas att Migrationsverket väljer att ompröva hennes arbetstillståndsärende eller uppehållstillståndsansökan. Vi hoppas bara att de inte ska fullfölja utvisningen igen, säger systerdottern.

Det är ännu oklart på vilka grunder hon inte släpptes in i hemlandet.

– Det enda polisen har sagt till henne är att gränspolisen i hemlandet har frågat om hon har några anhöriga i landet, och hon har sagt nej. Sedan har allting skötts mellan poliserna. Det enda vi är glada för just nu är att hon är här hos oss och har kommit ut ur landet med livet i behåll, säger systerdottern.

"Myndigheterna tog inte emot henne"

Stefan Martinengo är chef för gränspolisen vid polisen i Uppsala, bekräftar att Sara är tillbaka i Sverige.

– Verkställigheten har inte lyckats genomföras. Polisen kommer att vända sig till Migrationsverket om nya anvisningar. Hon har fortfarande samma beslut kvar som när hon åkte i går, säger han.

Stefan Martinengo säger till unt.se att myndigheterna i hemlandet inte tog emot Sara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.