Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvisad journalist grovt misshandlad

Bandaget på Mher Sahakyam huvud täcker såret i pannan. Armen är obrukbar. "Jag tror det var oligarken och parlamentarikern Levon Sargsyans livvakter som misshandlade mig, samma män som tvingade mig att fly efter mina avslöjande artiklar om honom."
Foto: Johan Persson
Rummet där Mher Sahakyam gömmer sig i utkanterna av Armeniens huvudstad Jerevan är kallt och luktar svagt av mögel och svett. Av rädsla för repressalier vågar han inte kontakta polisen eller ta sig till ett sjukhus.
Foto: Johan Persson
När Armeniens journalistförbund utfärdade en ny journalistlegitimation till honom var det den första goda nyheten på länge. Med id-kortet trodde han sig kunna bevisa att hotbilden handlade om hans journalistik. Ett sista halmstrå.
Foto: Johan Persson
Sedan sonen utvisades har okända personer cirkulerat kring huset, berättar Mehrs mamma Mariam Sahakyam. Hennes säkerhet är i fara om hon är tyst – men även om hon talar. Tillsammans med sin man har hon valt det senare.
Foto: Johan Persson
Här i trappuppgången hittade Mariam Sahakyam sin son Mehr halvliggande blodig. Sonen blödde kraftigt från huvudet och ena armen. "Han var väldigt förvirrad. Det gjorde mig mest rädd. Skadorna var inte dödliga, men han sluddrade. Jag kände inte igen min son."
Foto: Johan Persson
Februaridimman gör kvällsluften i Armeniens huvudstad Jerevan kall. I Migrationsverkets egen landinformation om landet kan man läsa att den som misshandlar och hotar en journalist som regel inte straffas.
Foto: Johan Persson

JEREVAN/STOCKHOLM. Den asylsökande armeniska journalisten Mehr Sahakyam utvisades från Sverige, trots att han fruktade för sitt liv. Pressfrihetsorganisationer i Sverige protesterade mot beslutet.

Expressen kan nu avslöja att han nyligen misshandlats grovt i Armenien.

Skrev regimkritiska artiklar

Mehr Sahakyam kom till Sverige med sin familj 2009 och sökte asyl på grund av den förföljelse och hotbild som fanns mot honom efter hans regimkritiska artiklar. Migrationsverket avslog hans ansökan eftersom de ansåg att landets polis kunde skydda honom mot en eventuell hotbild.

Hans fru och två barn, en treårig pojke född och uppväxt i Sverige och en åttaårig flicka lever i dag gömda i Sverige under hot om utvisning.

I januari 2014 publicerades ett upprop för honom i vilket Svenska Journalistförbundet, Svenska PEN och Reportrar utan gränser och krävde att han skulle få stanna i Sverige. Artikelförfattaren Martin Schibbye var en av undertecknarna av det uppropet.

Kampen för press- och yttrandefrihet

Den svensk-eritrianska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i mer än tolv år utan rättegång.

Expressen spelar en aktiv roll i kampen att få honom frigiven. Lördagen den 18 januari hölls en manifestation på Sergels torg i Stockholm för att uppmärksamma att det var 4 500 dagar sedan Isaak fängslades. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var en av talarna.

I Expressen har bland andra Bruce Springsteen, Madonna, Benny Andersson, Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinson och skådespelaren Morgan Freeman valt att skriva under för Dawit Isaak.

•••

Den 29 december stormade egyptisk polis al-Jazeera-journalisten Peter Grestes och hans kolleger Mohamed Fahmys och Baher Mohameds hotellrum i Kairo. I början av februari åtalades de tillsammans med 20 andra journalister för samröre med Muslimska brödraskapet och terrorism.

I sociala medier spreds hashtaggen #freeAJstaff och bilder på journalister med förbunden mun över internet. Budskapet var enkelt: Journalistik är inte terrorism.

Det lilla rummet i utkanterna av Armeniens huvudstad Jerevan är kallt och luktar svagt av mögel och svett. Bandaget på Mher Sahakyam huvud täcker såret i pannan. Armen är obrukbar.

– Jag tror det var oligarken och parlamentarikern Levon Sargsyans livvakter som misshandlade mig, samma män som tvingade mig att fly efter mina avslöjande artiklar.

Artiklarna avslöjade parlamentsledamotens kopplingar till den organiserade brottsligheten och tvingade familjen att fly till Sverige 2010. Men Migrationsverket avslog hans asylansökan med motiveringen att polisen i Armenien borde kunna skydda honom.

– Men de är inga vanliga kriminella. De sitter i parlamentet, säger Mehr Sahakyam.

Av rädsla för repressalier vågar han inte ta sig till ett sjukhus utan gömmer sig på en hemlig adress. På det skrovliga trägolvet står den svenska Kriminalvårdens grönvita tofflor. Det var i stort sett det enda han hann få med sig när han i början av februari skildes från frun och barnen som lever gömda i Sverige – och utvisades till Armenien eskorterad av polis.

Mardrömmar

Under de två första veckorna i landet besökte inte sina föräldrar. Ringde inte sina barn i Sverige. Gick sällan ut.

– Jag drömde mycket mardrömmar. Men när jag vaknade upp var jag fortfarande rädd.

När Armeniens journalistförbund utfärdade en ny journalistlegitimation till honom var det den första goda nyheten på länge. Med id-kortet trodde han sig kunna bevisa att hotbilden handlade om hans journalistik. Ivrig gick han i mitten av februari hem till sina föräldrar för att muntra upp dem.

Då slog angriparna till.

"Han var blodig och sluddrade"

Mehrs mamma Mariam Sahakyan serverar starkt armeniskt kaffe, sväljer rädslan och slår sig ner i den murriga soffan.

Sedan sonen utvisades har okända personer cirkulerat kring huset. Familjens säkerhet är i fara om hon är tyst – men även om hon talar. Tillsammans med sin man har hon valt det senare.

– Han lät så stolt när han berättade om id-kortet, men jag sa till honom att han måste vara försiktig och smyga in bakvägen.

Nästa gång hon hörde sin sons röst skrek han av smärta bakom hyreshuset.

– Han var blodig och sluddrade. Jag kände inte igen honom, säger Mariam och håller fram presskortet sonen hade med sig.

Flyr igen

Februaridimman gör kvällsluften i Armenien kall. I Migrationsverkets egen landinformation om landet kan man läsa att den som misshandlar och hotar en journalist som regel inte straffas.

Nerbäddad i sängen under flera lager av färggranna täcken försöker Mehr återfå styrkan så att han kan fly. Igen.

– En människa kan leva gömd i djungeln för en tid, men ormen kan bita en när som helst, säger Mariam Sahakyan.


Martin Schibbye

Johan Persson

redaktionen@expressen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.