Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utvecklingsstörda förföljs och hånas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Jag kunde aldrig drömma om att något sånt här kunde förekomma, säger Lotte Blumenthal som är engagerad i föreningen för utvecklingsstörda barn och vuxna. FUB.
Foto: Thomas Engstrom

Här förföljs och hånas utvecklingsstörda. Smygtagna bilder utanför gruppboenden sprids med påhopp och grova skämt. Nu utreds kränkningarna av åklagare. 

- Det är oerhört skrämmande, vad blir nästa steg, kommer de att ge sig på någon?, säger Lotte Blumenthal, ordförande för FUB i Stockholms län.

Utrustade med kameror väntar ungdomar utanför gruppboenden och dagcenter för att smygfotografera utvecklingsstörda.

 De kallar det för att ”gå på safari”. 

 ”Jag ska troligtvis förbi något sorts dagcenter i morgon, om jag har lite tur så kanske de rastas ute på gården någon gång under dagen. Utmärkt fototillfälle”, skriver en person på forumet.

Sven-Erik Alhem. Foto: Emilia Olofsson  – Jag kunde aldrig drömma om att något sånt här kunde förekomma. Jag kan inte förstå att det pågått så länge utan att någon slagit larm, säger Lotte Blumenthal som är engagerad i föreningen för utvecklingsstörda barn och vuxna. FUB. 


"Känner igen platsen"

 Lotte blir ledsen när hon ser bilderna som sprids via ett forum på internet.

 – Herregud, jag känner igen platsen där den här bilden är tagen, säger hon. 

 Sven-Erik Alhem är överåklagare i Malmö med särskilt ansvar för hatbrotten i landet. Han har tittat på forumet och lovar att göra allt för att komma åt personerna bakom forumet.

 – Jag ska se till att det här blir prövat av en hatbrottsåklagare, säger Alhem.

 Få av ungdomarna på forumet reagerar mot kränkningarna. De som gör det hånas själva. Någon har skrivit, ”Jag hatar människor med moral och empati”.

 – Det tyder på någonting otäckt, språket är otäckt. Det finns ingen medmänsklighet kvar. Man angriper människor som inte har någon möjlighet att försvara sig. Det här måste stoppas, säger Lotte Blumenthal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.