Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: USA sköt ned försvunna MH370

Malaysia Airlines flight MH370 försvann spårlöst i mars under en flygning.Foto: Unimedia Images/Rex

LONDON. Det försvunna planet MH370 kan ha blivit nedskjutet av amerikansk militär.

Utspelet kommer från en tidigare flygbolagschef – som menar att händelsen kan ha hållits hemlig.

Han säger i en intervju med franska Paris Match:

– Någon vet.

Malaysia Airlines flight MH370 försvann under flygningen från Kuala Lumpur till Peking i mars tidigare i år. 239 personer från 15 olika länder fanns bland passagerare och besättning. Den officiella orsaken var att samtliga ombord dog av kvävning efter att planet fick slut på syre, vilket gjorde att autopiloten fortsatte till dess att bränslet tog slut. Planet tros ha gått ner i vattnet någonstans utanför Australiens västra kust, men har ännu inte hittats.

Några nya bevis för vad som hänt har inte kommit fram.

Nu kommer dock en fransk tidigare flygbolagschef med uppgifter som han menar pekar på att det inte var en olyckshändelse.

Författaren och tidigare chefen för franska Proteus Airlines, Marc Dugain, framför spekulationer i en intervju med Paris Match där han säger att amerikansk militär kan ha attackerat planet eftersom man fruktade en attack liknande den som inträffade 11 september. Målet skulle ha varit USA:s militärbas som finns i Indiska oceanen, ön Diego Garcia, som ligger på brittisk territorium. På ön finns omkring 1 700 personer från den amerikanska militären. Det är också i närheten av den platsen han menar att planet har kraschat.

– Det är en extremt kraftfull militärbas. Det är förvånande att amerikanerna tappat alla spår efter det här flygplanet. Utan att ge sig in på konspirationsteorier, en möjlighet är att amerikanerna stoppade det här planet, säger han till France Inter uppger The Independent.

 

Har varnats

Mark Dugain påminner om uppgifter vittnen på Maldiverna kommit med, som sade att ett stort flygplan flög på låg höjd mot ön. Lokal media i Maldiverna rapporterade också om en brandsläckare som troddes komma från planet som sköljdes upp på en strand i Baarah. Det fyndet bekräftades dock aldrig, skriver The Independent.

Mark Dugain säger samtidigt att han varnats av en person inom den brittiska underrättelsetjänsten att det kan vara riskabelt att undersöka MH370:s öde närmare.

– Någon vet, säger Dugain till Paris Match.

Även Tim Clark, chef för Emirates, ett av världens största flygbolag, har tidigare ifrågasatt avsaknaden av bevis. I oktober sa han att han inte trodde att all bevisning hade kommit fram och hävdade att hans personal menar att även om planets kommunikationssystem hade slagits av hade planet fortfarande kunna spårats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.