Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: Piloten kraschade med flit

Piloternas samtal – före dödskraschen
Tony Abbott var premiärminister i Australien vid tillfället då det malaysiska MH730 planet kraschade.Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Det malaysiska MH730 flygplanet försvann i mars 2014, än i dag är inte orsaken till kraschen fastställd.Foto: LAURENT ERRERA / AP LAURENT ERRERA

Piloten till det malaysiska MH370 flygplanet kraschade det med flit.

Det hävdar nu Australiens före detta premiärminister Tony Abbott att malaysiska myndigheter presenterade som huvudspår för honom kort efter att olyckan ägt rum.

– Detta uppfattades på högsta nivå, med största tänkbara möjlighet, som ett utökat självmord av piloten, säger Tony Abbott i en ny dokumentär av Sky News.

För snart sex år sedan, närmare bestämt den 8 mars 2014, lyfte Malaysia Airlines flyg MH370 från Kuala Lumpur med sikte på Peking.

När planet flög in över vietnamesiskt luftrum försvann det plötsligt från radarn. Kort därefter stod det klart att flyget kraschat i havet.

Flygplanskraschen, som resulterade i att 239 personer ombord miste livet, har sedan dess både förbryllat – och diskuterats flitigt.

En rad teorier angående den ödesdigra natten har presenterats, men än i dag har ingen slutgiltig förklaring fastslagits. Bland dessa teorier finns en som hävdar att piloten Zaharie Ahmad Shah störtade flygplanet med flit. 

Nu uppger Australiens före detta premiärminister Tony Abbott att högt uppsatta tjänstemän i Malaysia visste om teorin redan en vecka efter att olyckan ägt rum – och presenterade det då som huvudspåret.

– Jag kommer inte att berätta vem som sade vad till vem, men låt mig upprepa detta – och jag vill vara hundraprocent tydlig – detta uppfattades på högsta nivå, med största tänkbara möjlighet, som ett utökat självmord av piloten, säger Tony Abbott i en ny dokumentär av Sky News om kraschen, rapporterar AFP.

Malaysiska myndigheter nekar

Tony Abbott var premiärminister vid tillfället. Han berättar vidare i dokumentären att några andra alternativa teorier aldrig presenterades för honom då.

Men Azharuddin Abdul Rahman, före detta högt uppsatt myndighetschef i Malaysia, är kritisk till Tony Abbotts nya uttalande, och menar att det aldrig funnits tillräckligt med bevis som stöder självmordsteorin.

– Det är bara en teori, poängterar Azharuddin Abdul Rahman till AFP.

Malaysia, Kina och Australien avbröt sökandet i Indiska oceanen i januari 2017 efter att under två års tid letat svar på flygplanskatastrofen. Ytterligare ett sökande inleddes året därpå, och pågick i drygt tre månader men avbröts även det utan några fynd.

Dagens toppnyheter

Dagens toppnyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.