Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utspelet om ukrainska barn – pekar på Sverige

Barnen försvann i ryskt förvar i ett halvår – här får de återse sina familjer.
Maria Zakharova pekar ut Sverige – igen.
Foto: SIPA/TASS/IBL

Ryska UD:s presschef Maria Zakharova pekar återigen ut Sverige. 

I sin Telegram-kanal varnar hon för att de ukrainska barn som flytt till Sverige och andra europeiska länder riskerar att fara illa och utnyttjas.

Samtidigt anklagas Ryssland för att kidnappa och olaglig adoptera bort tusentals ukrainska barn.

Det är inte första gången Maria Zakharova pekar ut Sverige.

I mars i fjol strax efter invasionen av Ukraina försökte Zakharova, tillhörande den ryska propagandaapparaten och ett av dess mest kända ansikten, skrämma upp flyende ukrainska mödrar och barn. Hon hänvisade till en svensk myndighetsvarning som sade att kvinnor och barn från Ukraina riskerar att bli utsatta för människohandel.

Vad som ska hända med dessa människor inklusive kvinnor och barn i andra länder är hemskt att föreställa sig”, skrev hon bland annat utan att nämna den ryska invasionen.

Och nu hänvisar hon återigen till Sverige när hon i sin kanal på Telegram skriver att barn som ”evakuerats”, flytt, från Ukraina till Sverige och andra europeiska länder riskerar att bli offer för trafficking och människohandel. 

Jag har redan berättat att relevanta uttalanden gjorts av EU, särskilt i Sverige av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell”, skriver Zakharova och syftar på att Wigzell tidigare betonat vikten av att ukrainska barn registreras hos Migrationsverket så myndigheten vet om att barnen finns i Sverige. 

Zakharova: Ingen vet hur många

Zakharova hävdar att ingen vet hur många ukrainska barn och vuxna som kommit till Skandinavien ”illegalt” och utan att registreras. 

”Situationen har inte förbättrats”, hävdar Zakharova vidare.

Samtidigt anklagar Ukraina Ryssland för att föra bort barn från Ukraina och olagligt adoptera bort barnen till ryssar. Tiotusentals ukrainska barn uppges ha försvunnit sedan kriget startade för drygt ett år sedan. Enligt en granskning av nyhetsbyrån AP publicerad i höstas hade så många som 8 000 ukrainska krigsbarn tvångsförflyttats till Ryssland eller av Ryssland ockuperade områden i Ukraina. 

Nyligen utfärdade den internationella brottmålsdomstolen ICC en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. Enligt ICC bär Putin straffrättsligt ansvar för olagliga tvångsförflyttningar av ukrainska barn till ryskkontrollerade område i Ukraina. Zakharova avfärdade nonchalant arresteringsordern och sa i ett svar till ICC att den inte har någon betydelse.


Sköterskornas listiga plan blåste ryssarna: ”Läskigt”

Så räddades barnen från att stjälas: ”Soldaterna krävde ny lista med barn varje dag”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.