Svenska Freds ordförande Anna Ek kallar försvarsministerns uttalande för oproffsigt. Foto: Sven LindwallSvenska Freds ordförande Anna Ek kallar försvarsministerns uttalande för oproffsigt. Foto: Sven Lindwall
Svenska Freds ordförande Anna Ek kallar försvarsministerns uttalande för oproffsigt. Foto: Sven Lindwall
Detta efter att Peter Hultqvist gick till angrepp mot myter som sprids om Sveriges avtal med Nato. Foto: Sven LindwallDetta efter att Peter Hultqvist gick till angrepp mot myter som sprids om Sveriges avtal med Nato. Foto: Sven Lindwall
Detta efter att Peter Hultqvist gick till angrepp mot myter som sprids om Sveriges avtal med Nato. Foto: Sven Lindwall

Utspelet mot Hultqvist: "Det är oproffsigt"

Publicerad

SÄLEN. Peter Hultqvist, S, gick till angrepp mot "myter" om det svenska värdlandsavtalet med Nato.

– Det är lögn och förbannad dikt, säger försvarsministern.

Föreningen Svenska freds kände sig utpekade.

– Jag tycker att det är oproffsigt som minister att bemöta ett engagemang för försvars- och säkerhetspolitik på det här sättet, säger ordföranden för Svenska freds, Anna Ek.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) gick till skarpt angrepp mot vad han menar är myter och desinformation, under sitt anförande på Folk och försvar-konferensen i Sälen.

Myterna gäller det värdlandsavtal som Sverige undertecknat med Nato, enligt försvarsministern.

– Varför sprids det konsekvent myter och desinformation om vad värdlandsavtalet innebär? Vem tjänar på det? Jag vill klart och tydligt deklarera: det här är lögn och förbannad dikt. Det handlar om att så osäkerhet och plantera mytbildning, säger Peter Hultqvist.

Direkt efter frågan om vem som tjänar på desinformation nämnde Peter Hultqvist Ryssland och att informationskriget är prioriterat från ryskt håll.

– Utan att jag har pekat ut någon kan jag bara konstatera att de i sin militärdoktrin från 2014 har pekat ut informationsarenan som den fjärde arenan för krigföring. I det här sammanhanget handlar det om vilseledning, som man kan använda operativt.

"Extremt ignorant"

Föreningen Svenska freds kände sig utpekade av försvarsministerns attack. De tillhör dem som lyft frågan om huruvida värdlandsavtalet kommer innebära exempelvis kärnvapen på svenskt territorium, eller frågan om immunitet för Nato-soldater på svensk mark.

– Det är ett extremt märkligt förhållningssätt till offentlig debatt och diskussion. Jag tycker att det är oproffsigt som minister att bemöta ett engagemang för försvars- och säkerhetspolitik på det här sättet, säger ordföranden Anna Ek, som efterlyser att det som Peter Hultqvist sagt även ska finnas med i avtalstexten.

Hon kallar försvarsministern för både ignorant och oproffsig.

– Det här är en relevant debatt med många namnkunniga personer som har frågor. Att ministern bara viftar bort det på det här sättet är extremt ignorant.

Att Ryssland har de åsikterna om exempelvis värdlandsavtalet tycker inte Anna Ek ska påverka diskussionen i Sverige.

– Det är mycket möjligt att de har det. Men jag tror att svenska folket också har farhågor om kärnvapen på svensk mark, vi kan inte anpassa allting efter vad Ryssland säger eller tycker.

Frågan om värdlandsavtalet med Nato förväntas komma till riksdagen för lagändringar under våren, och avtalet ska gälla även i krislägen och i yttersta fall krig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag