Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utspel mot invandrare från C-lokalpolitiker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I ett debattinlägg i Dalslänningen skriver centerpartister i Färgelanda att om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att "överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete löser arvskiften med Kalasjnikovs".
Foto: Alexander Donka

Ett bråk om rasistiska formuleringar skakar nu Centerpartiet. …

Det började med ett debattinlägg där Centerpartister i Färgelanda hävdar att idéprogrammets förslag om fri invandring skulle leda till att Sverige "överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete löser arvskiften med Kalasjnikovs".

- Detta är främlingsfientligt, säger riksdagsledamot Fredrick Federlay (c) och kräver att partistyrelsen utreder om medlemmarna bör uteslutas.

I ett debattinlägg i Bohusläningen och Dalslänningen sågar avdelningsstyrelsen för Färgelanda Center och Centerkvinnor förslagen till ett nytt idéprogram. 

De inleder med att skriva att framtidsvisionen "saknar varje form av förankring i de djupa leden av centerväljare och sympatisörer och innebär i praktiken ett självmord av partiet".

Senare i texten tar de upp förslaget om fri invandring:

"Som grädde på moset föreslår Centerns idégrupp fri invandring. Hur man tänkt lösa försörjningen av de hundratusentals invandrare som kommer att strömma in i landet framgår inte i förslaget.

Sverige kommer överbefolkas

Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete (produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport) löser arvskiften med Kalasjnikovs."

En som reagerar starkt på inlägget är Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping och ledamot i Centerpartiets styrelse. 

- Jag blir upprörd över anslaget och tonläget; de raljerande orden om de hundratusentals invandrare som kommer hit. Jag känner inte igen mig på något sätt, säger han Muharrem Demirok.

Demirok kan inte påminna sig att han någonsin hört den här typen av åsikter under hans verksamma år inom Centern. 

- Det är en udda avvikelse. Trots detta utmålar de sig ganska självsäkert som tolkare av Centerpartiets åsikter hos gemene man.

Att vara kritisk mot själva idéprogrammet är en sak. Detta är något helt annat, anser Muharrem Demirok.

- Jag tycker att det är ett horribelt ordval som de använder. Det är fruktansvärt. 

Även riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) är upprörd över debattartikeln. 

- Detta är främlingsfientligt. Det bygger på en främlingsrädsla om att det ska välla in folk som är illitterata och som ska ta över landet med beväpning, säger han. 

- Jag har försäkrat mig om att detta inte är en ploj. Nu ska jag prata med partisekreteraren och meddela att jag vill se att processen sätts igång för att utreda om det kan bli aktuellt med uteslutning, säger Fredrick Federley. 

"Stolt över öppen diskussion"

Tobias Bernhardsson, ledamot i styrelsen för Centerpartiet i Färgelanda kommun samt representant i kommunfullmäktige, säger sig dock vara nöjd med den öppna debatten i partiet. 

- Jag är stolt över att vi har en öppen diskussion. Men jag ställer mig inte bakom det här. Jag ser allvarligt på att de här inläggen läggs fram. De ligger långt från mina och Centerns grundvärderingar, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.