I ett debattinlägg i Dalslänningen skriver centerpartister i Färgelanda att om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att "överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete löser arvskiften med Kalasjnikovs". Foto: Alexander Donka
I ett debattinlägg i Dalslänningen skriver centerpartister i Färgelanda att om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att "överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete löser arvskiften med Kalasjnikovs". Foto: Alexander Donka

Utspel mot invandrare från C-lokalpolitiker

Publicerad

Ett bråk om rasistiska formuleringar skakar nu Centerpartiet. …

Det började med ett debattinlägg där Centerpartister i Färgelanda hävdar att idéprogrammets förslag om fri invandring skulle leda till att Sverige "överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete löser arvskiften med Kalasjnikovs".

- Detta är främlingsfientligt, säger riksdagsledamot Fredrick Federlay (c) och kräver att partistyrelsen utreder om medlemmarna bör uteslutas.

I ett debattinlägg i Bohusläningen och Dalslänningen sågar avdelningsstyrelsen för Färgelanda Center och Centerkvinnor förslagen till ett nytt idéprogram.

De inleder med att skriva att framtidsvisionen "saknar varje form av förankring i de djupa leden av centerväljare och sympatisörer och innebär i praktiken ett självmord av partiet".

Senare i texten tar de upp förslaget om fri invandring:

"Som grädde på moset föreslår Centerns idégrupp fri invandring. Hur man tänkt lösa försörjningen av de hundratusentals invandrare som kommer att strömma in i landet framgår inte i förslaget.

Sverige kommer överbefolkas

Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete (produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport) löser arvskiften med Kalasjnikovs."

En som reagerar starkt på inlägget är Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping och ledamot i Centerpartiets styrelse.

- Jag blir upprörd över anslaget och tonläget; de raljerande orden om de hundratusentals invandrare som kommer hit. Jag känner inte igen mig på något sätt, säger han Muharrem Demirok.

Demirok kan inte påminna sig att han någonsin hört den här typen av åsikter under hans verksamma år inom Centern.

- Det är en udda avvikelse. Trots detta utmålar de sig ganska självsäkert som tolkare av Centerpartiets åsikter hos gemene man.

Att vara kritisk mot själva idéprogrammet är en sak. Detta är något helt annat, anser Muharrem Demirok.

- Jag tycker att det är ett horribelt ordval som de använder. Det är fruktansvärt.

Även riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) är upprörd över debattartikeln.

- Detta är främlingsfientligt. Det bygger på en främlingsrädsla om att det ska välla in folk som är illitterata och som ska ta över landet med beväpning, säger han.

- Jag har försäkrat mig om att detta inte är en ploj. Nu ska jag prata med partisekreteraren och meddela att jag vill se att processen sätts igång för att utreda om det kan bli aktuellt med uteslutning, säger Fredrick Federley.

"Stolt över öppen diskussion"

Tobias Bernhardsson, ledamot i styrelsen för Centerpartiet i Färgelanda kommun samt representant i kommunfullmäktige, säger sig dock vara nöjd med den öppna debatten i partiet.

- Jag är stolt över att vi har en öppen diskussion. Men jag ställer mig inte bakom det här. Jag ser allvarligt på att de här inläggen läggs fram. De ligger långt från mina och Centerns grundvärderingar, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag