Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utsläppshandel för Östersjön ska utredas

Östersjöexperten Anders Alm om miljökatastrofen.
Annie Lööf (C)Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
Stefan Löfven (S)Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet tillsammans med Liberalerna och regeringen vill utreda utsläppshandel för Östersjön för att komma till rätta med övergödning och bottendöd, enligt ett nytt budgetförslag.

"Ett skarpt förslag som Centerpartiet presenterade förra året i Almedalen för att minska övergödningen i Östersjön är ett system med utsläppshandel, där länderna måste betala för att få släppa ut övergödande ämnen. Ett system som är inspirerat av EU:s handel med utsläppsrätter. Inom detta ska alla länder som smutsar ner också vara med och bidra till åtgärder för en bättre havsmiljö och minskade utsläpp av framförallt kväve och fosfor", säger Centerledaren Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Enligt Centerpartiet behövs ett förstärkt samarbete mellan länderna kring Östersjön för att stoppa nedsmutsningen av havet.

Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans med andra myndigheter, får i uppdrag att utreda möjligheterna för handel med utsläppsrätter för Östersjön. Det är inte känt hur mycket pengar som avsätts för utredningen.