UTSLÄNGD. Sara Åhlén skulle fira att hon tagit studenten - men blev utslängd. Trots att hon inte druckit en droppe trodde vakterna att hon var för full, eftersom hon är född med hängande ögonlock. Foto: Tommy Pedersen
UTSLÄNGD. Sara Åhlén skulle fira att hon tagit studenten - men blev utslängd. Trots att hon inte druckit en droppe trodde vakterna att hon var för full, eftersom hon är född med hängande ögonlock. Foto: Tommy Pedersen

Utslängd på grund av hängande ögonlock

Publicerad
Uppdaterad
Sara Åhlén 18, skulle fira att hon precis tagit studenten. Men vakterna på nattklubben Collage ville inte släppa in henne. De ansåg att hon var full.
Men Sara Åhlén hade inte druckit en droppe. Hon är född med hängande ögonlock.
- Jag bröt ihop och grät, säger Sara Åhlén.
Tillsammans med vännerna begav sig Sara Åhlén till nattklubben Collage i centrala Stockholm. Hon har nyss tagit studenten och i onsdags kväll ville hon fira tillsammans med några vänner från andra skolor.

"Tittade inte ens på mig"

Men problemen började redan i dörren. Vakten vägrade släppa in Sara, med hänvisning till att hon såg berusad ut.
- Han kastade en blick på mig och sedan vände han sig bort. Jag sa att jag inte hade druckit en droppe, men han tittade inte ens på mig när jag försökte förklara varför jag ser ut som jag gör, berättar Sara Åhlén.

Har opererats

Både Sara och hennes lillasyster är födda med hängande ögonlock, och Sara har opererats två gånger. Idag är ögonen mer öppna, och Sara har tyckt att det känts mycket bättre.
Men i onsdags hjälpte det inte. När Sara försökte köpa en drink i baren på Collage fick hon nobben av bartendern.
- Hon ville inte servera mig någonting. Det spelade ingen roll vad jag sa.

Bröt ihop och grät

Sara Åhlén berättar att hon ändå bet ihop och försökte ha roligt med sina vänner. Då kom den tredje kränkningen.
- En vakt kom fram och frågade om jag var full. Då bröt jag ihop totalt och bara grät. Jag tog fram ett sms som mamma hade skickat när hon försökte trösta mig och visade, så att de skulle förstå att jag talade sanning.
Det är inte heller första gången som Sara Åhlén blir illa behandlad för sina ögons skull.
- Men bemötandet på Collage känns värre än mobbningen i lågstadiet, säger hon.
Elias Karroum, restaurangchef på Collage, säger till Expressen att man vill be Sara om ursäkt. Men samtidigt försvarar han personalens agerande.
- I en stressig nattklubbsmiljö med hundratalsgäster så måste personalen agera snabbt och konsekvent om någon anses vara berusad - detta är en självklarhet.
- Då låter det ju som att samma sak kan hända igen, säger Sara Åhlén uppgivet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag