Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utskällda politikerna: "Partipiskan är stark"

Amineh Kakabaveh och Carl Schlyter i Bara politik.
Carl Schlyter från MIljöpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG
Amineh Kakabaveh (V).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hur högt är egentligen taket i Miljöpartiet och Vänsterpartiet?

Amineh Kakabaveh (V) har flera gånger kritiserats av partiets ledning och valberedningen har petat henne från riksdagslistan.

Carl Schlyter (MP) har tidigare sagt att Miljöpartiet offrat sin själ för regeringssamarbetet. 

I onsdagens Bara politik i Expressen TV möttes de för att prata om partipiskan i sina respektive partier.

Riksdagspolitikerna Amineh Kakabaveh (V) och Carl Schlyter (MP) har gemensamt att de är ifrågasatta och kritiserade av sina egna partiledare. De möttes i onsdagens avsnitt av Bara politik för att prata om partipiskan i sina respektive partier.

På onsdagen kom beskedet att Dan Eliasson fått sparken som rikspolischef och samtidigt ett nytt jobb som chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Jag hoppas att många poliser kan få en nystart. Jag är kritisk till att han blir generaldirektör för en så viktig myndighet som MSB. Jag är för återvinning men vet inte om man kan återvinna en generaldirektör så här många gånger, säger Carl Schlyter.

"Partipiskan är vital och stark"

Carl Schlyter, 50, var EU-parlamentariker för Miljöpartiet åren 2004-2014. Sedan dess sitter han i riksdagen. I juni 2016 skrev han en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Rädsla och lydnad belönas – inte kritik”. Där beskriver han hur den svenska riksdagen kunnat tjäna på mindre prestige och blockpolitik, likt arbetet i EU-parlamentet. 

Hur är det med partipiskan i Miljöpartiet?

– Den är vital och stark.

Schlyter har tidigare sagt att Miljöpartiet offrat sin själ för regeringssamarbetet. Något han fortfarande menar är ett problem i partiet.

– Även om man får igenom bra saker när vi är i regeringsställning, är folk inte säkra på vilka ideal som Miljöpartiet står för. Vi vågar inte prata om dem, för vad ska borgerliga ledarsidor skriva? 


LÄS MER: Åkessons krav på nästa polischef 

Kritiserad av egna partiet

Amineh Kakabaveh, 47, från Vänsterpartiet är socialarbetaren som tidigt reagerade på de segregerade svenska förorterna. Hon har kritiserat partiledningen för att ha blundat för kvinnoförtryck och för att ha agerat för sent för att motverka segregationen i de utsatta områdena.

Hur är partipiskan i ditt eget parti?

– Den är viktig så klart. Som riksdagsledamot för Vänsterpartiet ska man följa det man är sagd att göra men ens egna ideal och det man tror på får också plats, säger Kakabaveh. 

Har petats från listan

Kakabaveh har flera gånger kritiserats av det egna partiet och valberedningen valde att peta ner henne på riksdagslistan till plats åtta. 

– Jag visste det redan. Men meningen är inte vad valberedningen säger, utan var demokratin säger. Nu är jag på åttonde plats. Jag kommer inte kampanja för mig själv, det är inte därför jag är här. Jag är representant för demokratin, människorna och kvinnorna, säger hon.

Både Amineh Kakabaveh och Carl Schlyter ser med oro på att Sverigedemokraterna växer.

– Jag hade önskat att SD inte var Sveriges tredje största parti, men jag tror att det kan bli som i 2014. Tyvärr. Den svenska arbetarklassen ser inget alternativ, de som skulle kunna rösta på mitt parti eller Socialdemokraterna röstar på SD. Man måste som väljare ställa högre krav på sitt parti, oavsett om man röstar på Liberalerna, Socialdemokraterna eller Moderaterna.

– Alla människor som känner sig som maktlösa söker alternativ. Vi måste avskaffa toppstyrningen inom företag, partier och fackföreningsrörelsen så att människor vill engagera sig. Gräsrötterna behöver komma tillbaka, säger Schlyter. 


LÄS MER: Littorin sågar Reinfeldt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.