Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utsedd till ”Årets förvillare” – nu slår Evertsson tillbaka

Visar tydliga skador på skrovet.
Efter sin prisade dokumentär om Estonia har Henrik Evertsson utsetts till ”Årets förvillare”.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I dokumentären framkommer ett nytt hål som resulterade i att nya dyk genomfördes vid Estonia-vraket.
Foto: Dplay
Föreningen Vetenskap och Folkbildning anklagar Evertsson för att ha fört fram ”spionfantasier”.
Foto: JAAKKO AVIKAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Från Stora journalistpriset till ”Årets förvillare”.

Filmaren Henrik Evertssons dokumentär om Estonia fick 2020 pris som ”årets avslöjande”.

Nu anklagas han av föreningen Vetenskap och Folkbildning för att föra fram ”konspirationsteorier” och ”spionfantasier”.

– De kommer bara med en massa hårda ord och svepande påståenden utan att ge exempel, säger Henrik Evertsson.

Filmaren och journalisten Henrik Evertsson hyllades 2020 för sin dokumentär ”Estonia – fyndet som förändrade allt.” Han fick samma år Stora journalistpriset, Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse för journalister, för ”årets avslöjande” av bland annat ett okänt hål i fartyget – en upptäckt som ledde till att tre regeringar beslutade att genomföra nya dykningar till vraket.

Evertsson anklagades redan 2020 för att ägna sig åt ”spektakulära konspirationsteorier” i en DN-artikel av tio tidigare journalistprisvinnare med Jan Guillou och Janne Josefsson i spetsen, medan magasinet Filter skrev att filmaren ”gav liv åt sedan länge avfärdade skrönor”. Samtidigt anklagades han för att i sin film inte ha redovisat att det fanns ytterligare ett hål i vraket.

Henrik Evertsson utsedd till ”Årets förvillare”

Nu riktar Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) en bredsida mot både filmaren och juryn för Stora journalistpriset som får dela på utmärkelsen ”Årets förvillare”. Detta för att de enligt juryns motivering ”till en bred allmänhet lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen”.

”Dokumentären är ett utstuderat montage av ensidigt utvalda vittnen, vilseledande animerade sekvenser, suggestiv klippning samt felrepresentation och förvanskning av dokument”, skriver VoF i sin motivering.

– Det är väldigt hårda påståenden och svulstiga ord. Det ena går längre än det andra. Det hade varit lättare att bemöta om de hade gett några exempel, säger Henrik Evertsson.

VoF skriver att Evertsson ”undanhåller fakta”, att hans ”insinuationer är som hämtade från spänningsromanens värld” och att han för fram en ”spektakulär spionfantasi”.

Dessutom håller man emot honom att han har ”närt ett ifrågasättande av den officiella förklaringen” och inte ger ”en rättvis bild av myndigheternas arbete”. Och att detta ”lett till stora kostnader för såväl Sverige som andra länder”.

– Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp, säger Pontus Böckman, ordförande i VoF, i ett pressmeddelande.

Efterlyser exempel: Känner inte igen mig

Henrik Evertsson efterlyser exempel på att han skulle ha gjort något fel och säger att han inte hittar någon sådan dokumentation i juryns motivering.

– Att stapla odokumenterade påståenden på varandra och inte ge exempel på vad man avser leder sammantaget till en förvillande helhet. En beskrivning jag inte känner igen mig i, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är att göra en god journalistisk granskning som står sig och jag anser att den gör det. Haverikommissionerna i Estland, Sverige och Finland har ansett att information som kommit till kännedom genom vårt journalistiska arbete är av sådan betydelse att de önskar genomföra nya tekniska undersökningar vid vraket.

Mattias Göransson är chefredaktör på Filter, en tidskrift som publicerat flera artiklar som är starkt kritiska mot Estoniadokumentären.

Konkreta exempel

– Det finns flera konkreta exempel på fakta som inte redovisas i dokumentären, säger han och nämner bland annat att det i serien inte visas att det finns en stor sten bredvid hålet i vraket.

I dokumentären påpekas inte heller att hålet ligger över vattenlinjen, enligt Göransson, samt redovisas inte heller att det är ytterligare ett hål i fartyget. Dessutom framgår inte att flera oberoende undersökningar visat att bogvisiret var öppet och att rampen lossnat.

I dokumentären valde man också bort vittnen som inte sett militärfordon köra ombord medan man intervjuade personer som sett sådana fordon, enligt Göransson.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning är en gren av den internationella så kallade skeptikerrörelsen. Föreningens eget motto är ”För kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap”. Den utser varje år ”Årets folkbildare” och ”Årets förvillare”.

Bonnier: Har svarat på kritiken

Henrik Evertsson delar 2021 års förvillarutmärkelse med juryn för Stora journalistpriset 2020, alltså den jury som gav honom journalistpriset.

Därmed har journalistprisjuryn, enligt VoF:s motivering, bland annat gjort sig skyldig till att ”legitimera konspirationsteorier, släta över gravfridsbrott” samt ”underminera förtroendet för myndigheter”.

– Jag har svarat på denna kritik mot den dåvarande juryns beslut i radio, tv och tidningar när det begav sig. Inget nytt har framkommit sedan juryn fattade sitt beslut. Därför har jag inte heller något nytt att säga, säger Jonas Bonnier, ordförande i juryn för Stora journalistpriset.

Jonas Bonnier kommenterade 2020 kritiken mot Estoniadokumentären i Dagens Nyheter: 

 – Juryarbetet har pågått länge och ingenting av det som framkommit i kritiken har varit nyheter … Upptäckten och dokumentationen av hålet har lett till att tre regeringar varit tvungna att agera och öppna upp för en ny utredning. Det tyckte juryn förtjänade priset Årets avslöjande.

Berggrunden som kan ha skapat hålen 

Statens haverikommission presenterade resultaten av nya dykningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.