Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utsattes för våldtäkts- försök på språkresan

SKICKADES HEM EFTER KLAGOMÅL. Researrangören anklagade Hanna Svensson för att ha brutit mot reglerna och skickade hem henne. Hanna och hennes familj menar att det är en efterhandskonstruktion eftersom arrangören Explorius inte kunde lösa de allvarliga problem Hanna drabbats av i sin värdfamilj.
Foto: Robban Andersson

Hanna Svensson utsattes för våldtäktsförsök på utbytesresan.

Researrangören Explorius ansåg att hon bröt mot reglerna och skickade hem henne.

- Jag har mått dåligt i flera år, säger Hanna.

Sommaren 2010 flyttade den sextonåriga Hanna till den brasilianska kuststaden São Luís för ett utbytesår. Värdfamiljen var förmögen och Hanna fick följa med på kändisfester. Hon fotograferades för modetidningar genom mammans kontakter och medverkade i researrangörens reklamfilm.

Skickades till fester

Men det fina livet var en fasad.

- Det var en kärlekslös familj. Värdmamman gick ut flera gånger i veckan - och tyckte att jag skulle följa med.

Hanna säger att hon ofta skickades helt ensam på spritfester med manliga bekanta till värdmamman. Männen var ofta mer än dubbelt så gamla.

- Hon ville köpa p-piller till mig eftersom hon ville att jag skulle träffa en kille som ägde ett sjukhus och hade mycket pengar.

Överfölls av två män

På en av festerna överfölls hon av två män.

- De försökte våldta mig. De slet av alla mina kläder och tryckte in mig i en dusch.

Inte förrän efter hemkomsten till Sverige vågade Hanna berätta för föräldrarna om övergreppen. I dag lider hon än av mammans utbrott.

- Hon kunde skrika åt mig att jag var en skitig gris. När jag Skypade med arrangören grät jag. Det kändes inte som att familjen ville ha mig där, berättar Hanna.

Kastades ut

Efter halva terminen kom Hannas pojkvän från Sverige till Brasilien. Även föräldrarna skulle komma några dagar senare för att träffa dottern och lösa konflikten.

I samband med besöket kastades Hanna ut från familjen. Hanna åkte till pojkvännen i väntan på att mamman skulle sansa sig. Men då var hon inte längre välkommen tillbaka.

Och i stället för att få en ny familj blev Hanna anklagad för att ha brutit mot reglerna. Hon tvingades att lämna landet omedelbart, trots föräldrarnas protester.

- De hade anklagelser om att hon avvikit från hemmet, att hon brutit mot visumregler och inte skött skolan. Men de har hittat på skäl i efterhand för att bli kvitt ett problem, eftersom de inte kunde lösa situationen med familjen, hävdar Hannas pappa Håkan Svensson.

Han har stämt Explorius i Alingsås tingsrätt och befinner sig i en utdragen rättstvist.

- Jag har en dotter här och de har behandlat henne som en sommarkatt. Det var kul att ha henne där ett tag, men inte längre. Om man ska ta strid någon gång så är det nu, säger Håkan Svensson.

Explorius vd Tom Ericsson anser att beslutet att skicka hem Hanna var korrekt.

- Det var ett glasklart fall där reglerna bröts på plats.

Han menar att regelbrottet bland annat består i att Hanna avvek från sin värdfamilj för att spendera tid med sin pojkvän.

- Vi har ansvaret för henne. Man får inte avvika utan tillstånd.

"De har gjort fel"

Han säger sig inte känna till uppgifterna om förolämpningarna från värdmamman eller våldtäktsförsöket.

- Jag har aldrig hört talas om det här.

Senare återkommer vd:n via mejl och tillägger att informationen kom till Explorius först efter Hannas hemkomst och att man hade agerat om detta blivit känt under vistelsen.

Hanna är trött på att Explorius misstror henne.

- Jag vill att företaget ska säga att de har gjort fel. Det måste ske förändringar så att det inte händer andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.