Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utsattes för rasism – då fick Marlon sparken

Dagens toppnyheter – utrikes
Marlon Anderson jobbade som säkerhetsvakt på Madison West High School i Wisconsin.Foto: STEVE APPS / AP TT NYHETSBYRÅN
Studenter och personal vid Madison West High School visade sitt stöd för Marlon Anderson.Foto: JOHN HART / AP TT NYHETSBYRÅN

Studenten kallade den färgade säkerhetsvakten för ett rasistiskt tillmäle.

Säkerhetsvakten svarade studenten att han inte skulle kalla honom för det ordet.

Då fick han sparken.

Marlon Anderson, 48, arbetade som säkerhetsvakt på Madison West High School i Wisconsin i USA när han fick ett larm om att en manlig student var stökig på området. När han kom fram öste studenten förolämpningar över honom och kallade honom bland annat för ett rasistiskt tillmäle skriver Time.

Anderson sade till studenten flera gånger:

– Kalla mig inte det, kalla mig inte för det där ordet, sade Anderson och repeterade under ordväxlingen det rasistiska ord som studenten hade använt.

Men skoldistriktets policy slår fast att anställda inte under några som helst omständigheter får uttala rasistiska tillmälen – så rektorn Karen Boran gav Marlon Anderson sparken.

”Vi har en nolltolerans mot det här”, skrev Boran i ett mejl till skolans föräldrar.

Jane Belmore och Gloria Reyes från skoldistriktets ledning svarade på mediernas frågor i samband med studentdemonstrationen.Foto: JOHN HART / AP TT NYHETSBYRÅN

Studenter demonstrerade mot beslutet

Många elever skolkade från skolan under fredagen och demonstrerade utanför skoldistriktets lokaler där de bland annat skanderade ”bort med nolltoleransen” enligt ABC 7. Även lärare ska ha deltagit i demonstrationen enligt NBC.

https://twitter.com/GabriellaRusk/status/1185217581734662146

Lärarnas fackförbund på skolan kräver nu att Marlon Anderson, som har jobbat för skoldistriktet i elva år, ska få jobbet tillbaka.

– Vi kommer att kämpa mot det här. Jag kan bara inte förstå att jag får sparken när jag försöker försvara mig. Som en färgad man har jag rättigheten att inte bli kallad det där ordet, sade Marlon Anderson till Wisconsin State Journal.

Artisten Cher skrev under fredagen på Twitter att hon vill betala Andersons domstolskostnader om han bestämmer sig för att stämma skoldistriktet.

Gloria Reyes sitter i skoldistriktets ledning och säger att både policyn angående rasistiska tillmälen och Anderson-ärendet ska granskas så snart som möjligt.

– Det här är en oerhört besvärlig situation, sade Gloria Reyes.