Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utsatta områden ska prioriteras för vaccination

Husby tunnelbanestation.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Personer inom vissa ”socioekonomiska grupper” i utsatta bostadsområden ska prioriteras för vaccination.

Det skriver Folkhälsomyndigheten i sin rapport om vaccinationsprioriteringar som publiceras i dag.

Detta ska gälla i ”samtliga fyra faser”, skriver de i rapporten.

I den prioriteringsrapport som Folkhälsomyndigheten publicerar i dag så skriver man att det finns två faktorer som ska beaktas i ”samtliga fyra faser för vaccination”.

Det är ålder och socioekonomi.

Personer inom vissa socioekonomiska grupper ska prioriteras då risken för allvarlig sjukdom har visat sig öka om man är boende i ett visst område, är från ett visst födelseland och har en viss typ av yrke.

Vissa bostadsområden i riskgrupp

Man skriver att ”dödligheten har varit förhöjd bland personer som är födda i bl.a. Mellanöstern, Afrika och de övriga nordiska länderna, liksom bland personer med lägre inkomst, kortare utbildning och vissa typer av yrken. 

Dessutom har man noterat en högre dödlighet i en del bostadsområden, sannolikt för att flera av riskfaktorerna är vanliga bland boende i de områdena.”

Man konstaterar att ”personer i vissa områden generellt löper en högre risk för ohälsa, och även för allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Detta då det råder ”ojämlikheter i exempelvis materiella förhållanden, arbetsvillkor, psykosociala aspekter, levnadsvanor och hälso- och sjukvård.”

Även papperslösa och hemlösa personer ska prioriteras, då dessa tas upp som exempel på grupper som ”av olika skäl kan ha svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder”.

Expressens granskningar

Expressens Frida Sundkvist har i flera artiklar granskat de enorma skillnaderna mellan fattiga och rika områden i Region Stockholm under coronapandemin.

Hon avslöjade bland annat att vissa postnummer drabbats betydligt hårdare av smitta och dödsfall med covid-19.

Frida Sundkvist kunde också avslöja brister i testningen i utsatta bostadsområden i Stockholm – trots högre smittotal och dödsfall.

Hör Frida Sundkvist om granskningen av coronatesterna:

Expressen granskar coronatesterna – stora skillnader mellan fattiga och rika

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.