Utrotningshotade

Publicerad
Uppdaterad
Några av världens ovanligaste och mest udda djur ska räddas.
Ett glädjebesked för pygméflodhästar, humlestora trynfladdermöss och Attenboroughs långnäbbade myrpiggsvin.
- Att förlora nån av dem vore som att mista Mona Lisa-tavlan, säger vetenskapsmannen Jonathan Baillie.
Londons zoologiska sällskap (ZSL) har startat ett program som ska bevara några av världens underligaste varelser. Inte många av oss har lyckats att se Haitis snabelslidmus. Trots det är den utrotningshotad. Det 30 centimeter långa djuret (plus svansen som är 20 centimeter) jagar insekter på nätterna, men jagas självt av förvildade hundar. En rad andra djur med unika utvecklingshistorier riskerar också att försvinna men genom projektet Edge ska de bevaras. ZSL menar att de här djuren är extra känsliga för utrotning eftersom de saknar nära släktingar. - Folk har pratat om arter som är en av sin sort och som är särskilt viktiga att skydda för lång tid framåt, men det har varit väldigt svårt att få in dem i en naturvårdsplanering, säger vetenskapsmannen Jonathan Baillie till BBC. - Det här är det första världsomfattande programmet där vi lyckats med det. Totalt har 564 arter definerats som utrotningshotade och ingår i skyddsprogrammet. Första året riktas uppmärksamhet till tio av dem: 1) Kinesiska floddelfinen (Inte sedd sedan 2004). 2) Attenboroughs långnäbbade myrpiggsvin. 3) Haitis snabelslidmus. 4) Baktriansk kamel. 5) Pygmé-flodhäst. 6) Smärt loriapa(Slender loris) 7) Hirola-antilopen. Afrikas mest hotade antilop. 8) Gulstjärtad elefantnäbbmus 9) Humlestora trynfladdermusen. 10) Långörad känguruspringråtta

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag