Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utrotningshotade djur

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Många djur har utrotats i takt med människans framfart.

Men det finns undantag, skriver Upworthy.

Här är några djur som varit en hårsmån från att försvinna för alltid.

1. Sibirisk tiger

Sibirisk tiger.
Foto: Ross Elliot, Flickr (CC)

Den sibiriska tigern är världens största kattdjur, som kan väga över 300 kilogram. Men det är också en tiger som varit skrämmande nära att bli utrotad.

Det totala antalet sibiriska tigrar var nere på endast 40 stycken åren runt 1940, men har sedan dess sakta återhämtat sig. Idag finns det runt 450 stycken sibiriska tigrar.


2. Gråval

Gråval.
Foto: Ryan Harvey, Flickr (CC)

Gråvalen blev nästan utrotad under 1800-talet, och det var människans skoningslösa jakt på valen som var orsaken. Gråvalens storlek gör att den annars bara har en enda naturlig fiende i form av späckhuggaren.

Sedan 1947 har åtgärder satts in för att rädda gråvalen, och den har sakta återhämtat sig. Idag finns det runt 23 000 individer.


3. Bermudapetrell

Bermudapetrell.
Foto: Wikipedia (CC)

I över 300 år trodde man att bermudapetrellen hade utrotats, men plötsligt upptäcktes 18 häckande par år 1951. Sedan dess har entusiaster jobbat hårt med att skydda det kvarvarande beståndet, och idag finns det uppskattningsvis 250 individer.


4. Bergsgorilla

Bergsgorilla.
Foto: Heather Thorkelson, Flickr (CC)

Bergsgorillan förutspåddes att vara helt förlorad till milleniumskiftet på grund av skövlingen av deras naturliga boplatser. Men tack vare ett enträget arbete med att hantera och skydda den kvarvarande stammen så finns det runt 750 bergsgorillor i dagsläget. 


5. Nordamerikansk bisonoxe

Nordamerikansk bisonoxe.
Foto: Matt Reinbold, Flickr (CC)

Under 1800-talet jagades de nordamerikanska bisonoxarna hårt, och de sjönk snabbt i antal. Från att ha varit en stam på över 40 miljoner individer var det när det var som mest kritiskt endast 1000 kvarvarande bisonoxar. De började födas upp i kommersiellt syfte, vilket gjort att det idag finns runt 500 000, varav 20 000 lever i det fria.


6. Thaki

Thaki
Foto: Michael Eisenriegler, Flickr (CC)

Det går knappast att vara närmare utrotning än detta exempel. Vildhästen klarade sig från att utrotas med blotta förskräckelsen. År 1945 fanns det endast 12 (!) individer kvar, men uppfödningsprogram har resulterat i att det idag finns över 600 exemplar, spridda över 16 länder.


7. Lejonapa

Lejonapa.
Foto: Jeroen Kransen, Flickr (CC)

En brasiliansk apa som ofta föder tvillingar. För 30 år sedan fanns det endast 200 apor kvar på grund av omfattande skogsskövling, men idag finns det uppskattningsvis 1000 individer i det fria.


8. Trubbhornsnoshörning

Trubbhornsnoshörning.
Foto: Chris Tillman, Flickr (CC)

I början av 1900-talet fanns det endast 75 levande trubbhornsnoshörningar kvar, på grund av tjuvjakt. Trubbhornsnoshörningen har numera blivit skyddad, och det finns idag över 16 000 individer.


9. Alligator (Tu Long)

Alligator (Tu Long).
Foto: Guillaume Capron, Flickr (CC)

Tu Long betyder "lerig drake" på kinesiska, och är en av endast två nu levande alligatorraser. Färre än 200 existerar i det vilda, men det finns uppskattningsvis ett par tusen som lever i fångenskap.


10. Vithövdad havsörn

Vithövdad havsörn.
Foto: Jim Bauer, Flickr (CC)

Den vithövdade havsörnen är mer känd som USA:s nationalfågel. Den har också varit snubblande nära att utrotas, med endast 417 häckande par kvar runt år 1960. Jakt på örnen har förbjudits, och bekämpningsmedel som skadat örnarna har bytts ut. Tack vare åtgärderna finns det idag över 100 000 vithövdade havsörnar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.