Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Utrotad” jättesköldpadda hittad vid liv – efter 100 år

Miljöarbetare hittade sköldpaddan i en avlägsen del av Fernandina. Foto: ANDRES MORALES / AP TT NYHETSBYRÅN
Galapagos nationalpark har släppt bilder på den återfunna jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticus. Foto: ANDRES MORALES / AP TT NYHETSBYRÅN
Anställda vid Galapagos nationalpark och miljöministeriet i Ecuador bär på sköldpaddan som troddes vara utrotad. Foto: Epa / ECUADOR ENVIRONMENT MINISTRY

Jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticus ansågs utrotad.

Men nu har en hona hittats vid liv på Galapagosöarna – efter 113 år, uppger flera medier.

Det ger experterna hopp om att kunna föda upp fler sköldpaddor.

Chelonoidis phantasticus härstammar från Galapagosön Fernandina i Ecuador. Men ingen hade sett denna art av jättesköldpadda sen 1906 – och den befarades därför vara utrotad.

Fram tills nyligen.

Jättesköldpaddan över 100 år gammal

I söndags råkade miljövårdare på en livs levande hona – troligtvis över 100 år gammal – i en avlägsen del av ön, rapporterar bland annat The Guardian. De tog henne från obebodda Fernandina till ett uppfödningscenter för jättesköldpaddor på ön Santa Cruz för att skydda henne.

Nu tror experter att det kan finnas fler jättesköldpaddor av denna art kvar på jorden.

Jättesköldpaddan tros vara över 100 år gammal. Foto: ANDRES MORALES / AP TT NYHETSBYRÅN

Och det har ökat möjligheten för uppfödning med syftet att se till att antalet Chelonoidis phantasticus ökar, skriver The Guardian.

– De kommer att behöva fler än, men honor kan lagra spermier under lång tid. Det kan finnas hopp, säger Stuart Pimm, professor i bevarandeekologi vid Duke University, till tidningen.

Härstammar från vulkanö i Galapagos

Chelonoidis phantasticus kallas även Fernandinajättesköldpadda, eftersom den härstammar från just Fernandina, den tredje största ön i Galapagos. Ön ger rum åt en av världens mest aktiva vulkaner, La Cumbre, och enligt experter fanns en möjlighet att sköldpaddan tvingats ge efter för de frekventa lavaströmmarna som nästan helt täcker ön.

Hela Galapagos är känt över hela världen för sitt djurliv, med en rad unika arter. Skärgården, som tillhör Ecuador, är upptagen på Unescos världsarvslista sen 1979.