Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utrikesutskottet: Inför sanktioner mot Kina

Bilden är tagen i december 2018 i samband med tidningen The Guardians undersökning om omskolningsläger för uigurer i Xinjiang.Foto: Lily Kuo/Eyevine/TT / © Guardian / eyevine. All Rights Reserved.
Kinesiska ambassadören Gui Congyou. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai.Foto: PRIVAT / ANGELA GUI
Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund.

Riksdagens utrikesutskott vill se EU-sanktioner mot Kina för att stoppa övergreppen mot minoritetsfolket uiguerna.

Utskottet kräver också att den fängslade förläggaren Gui Minhai omedelbart släpps fri.

På torsdagen offentliggjorde utrikesutskottet i Sveriges riksdag sitt betänkande om arbetet i frågor som rör Kina.

I avsnittet som berör mänskliga rättigheter tar utskottet upp situationen för främst muslimska uigurer i regionen Xinjiang är mycket allvarlig.

De senaste åren har mängder av rapporter kommit om att uigurer och andra från muslimska minoriteter hålls inspärrade i så kallade omskolningsläger utan ha först ha fått en juridisk prövning. Enligt en FN-rapport handlar det om mellan tiotusentals upp till en miljon människor.

Nu kräver utrikesutskottet att Sverige arbetar för att EU sätter press på Kina att upphöra med övergreppen mot uigurerna.

”Sverige bör verka för att EU inför sanktioner mot Kina som ska kopplas till krav om att Kina upphör med övergreppen mot uigurerna”, skriver utskottet.

Man preciserar inte vilka sanktioner som skulle vara aktuella, men nämner att USA har infört visumsanktioner mot kinesiska tjänstemän som är inblandade i interneringslägren.

Kravet: Släpp Gui Minhai

Betänkandet ägnar också ett avsnitt åt den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som är fängslad sedan januari 2018 efter att tidigare varit frihetsberövad 2015–2017:

”Utskottet vill återigen i likhet med i tidigare betänkanden understryka att Gui Minhai omedelbart bör släppas fri, återförenas med sin familj och ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och framhåller vikten av att regeringen även i fortsättningen arbetar med oförminskad styrka, med stöd av EU och andra länder, när det gäller detta ärende.”

Utrikesutskottet tar även upp den enighet över partgränserna som manifesterades när kulturminister delade ut Tucholskypriset till Gui Minhai.

”Därtill vill utskottet framföra att det ser allvarligt på att Kina försöker att motarbeta utövandet av yttrande- och mötesfrihet i Sverige av såväl enskilda som organisationer när det gäller att kritisera kinesiska förhållanden”, heter det.

Ambassadören: Påverkar handelsrelationer

När Svenska PEN tillkännagav att Gui Minhai är årets Tucholskypristagare reagerade Kina häftigt. Ambassadör Gui Congyou hotade med konsekvenser om prisutdelningen ägde rum, och han sade att Amanda Lind inte längre skulle vara välkommen i Kina om hon delade ut priset.

Och Kina visar inga tecken på att backa från sitt hot om konsekvenser. Som en reaktion på Sveriges hantering av fallet Gui Minhai kommer Kina att begränsa handeln med Sverige, säger ambassadör Gui Congyou till GP.

– Den kinesiska regeringen kan absolut inte tillåta något land, organisation eller person att skada Kinas nationella intressen. Vi måste självklart vidta motåtgärder. Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger han.

Utrikesminister Ann Linde säger i en skriftlig kommentar till Sveriges Radio:

”Vi har noterat medieuppgiften, men inte fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler och därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”.

Tidigare har bland annat en svensk film stoppats i Kina på grund av Gui Minhai-fallet.

Ann Linde om diplomatiska krisen med Kina

Utrikesministern: ”Hoppas få reda på om det stämmer och vad det är”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.