Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utrikesministern frågas ut av KU

Utrikesminister Margot Wallström frågades ut i konstitutionsutskottet.
Foto: Axel Öberg

Stämningen var hätsk efter KU:s utfrågning av Margot Wallström.

Utrikesministern anklagar utskottet för att ha blivit en politisk arena och Kristdemokraterna för att "koka politisk soppa".

KU:s ordförande Andreas Norlén, M, kallar ministerns kritik för "anmärkningsvärd".

Under torsdagen frågades Sveriges utrikesminister Margot Wallström ut i konstitutionsutskottet (KU) på tre områden.

Först behandlades Kristdemokraternas KU-anmälan om Wallströms uttalanden om "utomrättsliga avrättningar" i samband med interpellationer om Israel.

I anmälan hänvisar KD bland annat till utrikesministerns uttalanden i riksdagen den fjärde december.

"Utrikesministern anklagade både Palestina och Israel, och sade att det är viktigt att skyldiga palestinier och israeler ställs inför rätta och att inte Israel och Palestina använder sig av utomrättsliga avrättningar", står det i anmälan.

KU-ledamoten Tuve Skånberg, KD, menar att Wallström uttryckt sig motsägelsefullt i frågan, kommit med anklagelser mot Israel som hon sen tagit tillbaka.

Utrikesministern menar att citaten inte alls är motsägelsefulla utan konsekventa och svarade Skånberg:

– Jag tror att anmälaren försökte koka någon politisk soppa på lösryckta citat, svarade Margot Wallström.

– Har man inte konsekventa bevis måste man uttrycka sig så försiktigt som jag gör, säger hon.

Den andra delen av utfrågningen av Wallström behandlade Moderaternas anmälan om regeringens agerande kring det brutna samarbetsavtalet med Saudiarabien förra året.

Flera av frågorna berörde det tal som Margot Wallström skulle ha hållit vid Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo den 9 mars 2015 men som stoppades i sista stund.

Enligt Wallström var orsaken reaktioner på hennes kritiska uttalanden om mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Men enligt Moderaterna har Peter Hultqvist i en intervju sagt att det var regeringens beslut att avsluta avtalet som låg bakom det inställda talet.

Men utrikesministern ville inte diskutera försvarsministerns uttalanden utan bad KU fråga honom i stället.

- Försvarsministern kan ge svar på de här frågorna själv. Jag behöver inte sitta och gissa eller tolka, säger Wallström till Expressen efteråt.

Delar av utfrågningen, specifika frågor om Saudiarabien samt en anmälan som rör regeringens hantering av Frankrikes begäran om hjälp efter terrordåden i Paris, hölls bakom stängda dörrar på grund av utrikessekretessen.

Efter utfrågningen kritiserade utrikesministern KU och menade att hon fick leta noga efter de konstitutionella aspekterna i de tre ärendena.

– Man måste motstå frestelsen att använda det här för politiskt tjafs. Man ska tänka sig noga för vilka ärenden som förs upp till KU för granskning. Om det blir inflation att anmäla till KU tror jag att det underminerar respekten för KU:s viktiga uppgift, säger hon.

KU:s ordförande Andreas Norlén, M, menar att ministerns kritik är anmärkningsvärd.

- Det är KU som granskar Wallström, det är inte Wallström som granskar KU. Det är anmärkningsvärt att hon kritiserar KU i stället för att diskutera de ärenden hon var här för att svara på frågor.

Men kan du säga att KU inte används som politisk arena?

- Det är väldigt ovanligt att det finns KU-anmälningar utan en juridisk konstitutionell kärna och så upplever jag det är även i år. Man kan inte säga att alla anmälningar, är perfekta. Jag har inte skrivit dem själv men jag kan konstatera att i princip alla anmälningar ställer relevanta frågor, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.