Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utrikesministern avgår som ledare för Femstjärnerörelsen i Italien

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio avgår som partiledare för Femstjärnerörelsen, M5S.Foto: ANDREW MEDICHINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Italiens utrikesminister, Luigi Di Maio, bekräftar att han avgår som partiledare för Femstjärnerörelsen, rapporterar AFP.

En ny ledare kommer att väljas efter partikongressen säger han, enligt Reuters.

Luigi Di Maio, Italiens utrikesminister och ledare för Femstjärnerörelsen (M5S) avgår från partiledarposten. Det bekräftar Di Maio själv i italienska medier under onsdagen, rapporterar AFP.

Enligt utrikesministern kommer en ny ledare att utses under Femstjärnerörelsens kommande partikongress, rapporterar Reuters.

Redan under gårdagen uppgav källor för Reuters att beslutet var på intåg. Källorna meddelade dock att Luigi Di Maio fortsatt tänker behålla posten som utrikesminister, och att han kommer att stanna inom partiet.

– Jag är säker på att han skulle ta ett sådant beslut med stort ansvar, sa premiärminister Giuseppe Conte till den italienska radiokanalen RTL 102,5 innan offentliggörandet.

Vill undvika nyval

Beskedet kommer efter en tuff tid för antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen. 

I parlamentsvalet 2018 fick partiet majoritet med 33 procent av rösterna – men därefter har stödet minskat. I dagsläget visar opinionsmätningar i Italien att partiet har ett stöd på omkring 15 procent.

Enligt Reuters grundas Luigi Di Maios beslut i ett försök att rädda regeringen och landets befolkning från ännu ett nyval.

Samtidigt spär det även på bilden av ökade splittringar inom Femstjärnerörelsen.

Flera avhopp inom Femstjärnerörelsen

Under valet 2018 bildade partiet en koalitionsregering med högerpopulistiska Lega. Men när koalitionen senare bröt samman i augusti i fjol valde M5S att i stället forma ett regeringssamarbete med det tidigare motståndarpartiet, socialdemokratiska Demokratiska partiet.

Genom det nya samarbetet kunde man undvika ett nyval. Däremot ledde tilltaget till ett stort antal avhopp inom M5S.

https://twitter.com/AFP/status/1220041512379174914

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.