Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredningen visar: Svenonius var jävig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Irene Svenonius.
Foto: ANN JONASSSON
Nya Karolinska i Solna, Stockholm.
Foto: KRISTOFFER MARCHI / STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius, M, var jävig i beslut om granskningen av Karolinska sjukhuset.

Det visar en extern granskning som landstinget låtit göra, skriver Svenska Dagbladet.  

Efter anklagelser om jäv valde hon i februari att inte längre delta i beslut som rör granskningen av Karolinska sjukhuset. 

När Irene Svenonius den 2 februari var med och avslog ett förslag om en extern granskning av Karolinska universitetssjukhuset var hon jävig. 

Det fastslår en extern utredning som Stockholms läns landsting låtit göra med hjälp av advokatbyrån Setterwalls, rapporterar SvD. 

Dag Larsson: "Inget litet dussinärende"

Anklagelserna mot Irene Svenonius, M, grundar sig i att hennes man Jan Svenonius då var upphandlingschef för Karolinska universitetssjukhuset. 

– Mitt misstag var att jag inte läste Socialdemokraternas förslag och inte förstod att de avsåg en granskning av min man. Det var ingen som informerade mig om det, säger hon till tidningen.

Oppositionsrådet Dag Larsson, S, ger inte mycket för den förklaringen.

– Det var inget litet dussinärende, det var ett mycket hett och viktigt ärende, säger han och fortsätter:

– Att hon kunde missa vad vi förde fram, det tror jag faktiskt inte på.

Deltar inte längre i beslut kring granskningen

I februari valde hon att inte längre delta i beslut som rör granskningen av Karolinska sjukhuset. Den 19 februari lämnade Jan Svenonius sitt jobb med motiveringen att kritiken gjort det svårt för honom att "på ett vettigt sätt kunna verka i min befattning", skriver SvD.  

I februari ändrade sig alliansen i Stockholms läns landsting och beslutade att gå med på oppositionens krav om en extern granskning.

Landstingsrådet Dag Larsson säger att han tycker att det i grunden är tråkigt för alla politiker att Irene Svenonius var jävig.

– Oavsett vilket parti det handlar om så kommer folk ifrågasätta om politiker skyddar allmänhetens intressen eller sina egna familjemedlemmar, säger hon.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs felaktigt att Moderaterna låtit göra den externa granskningen. Rätt är att landstinget låtit göra granskningen. I artikeln stod också att Jan Svenonius tidigare varit upphandlingschef för NKS-projektet. Rätt är att han tidigare varit upphandlingschef för Karolinska sjukhuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.