Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredningen om Think Pink närmar sig slutet

Den påstådda brottsplatsen.
Foto: Annika Selin/P4 Sörmland
Bakom balarna med byggavfall står NM Trading och Transport AB.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den flera år långa rättsprocessen kring företagskoncernen Think Pink, som anklagas för miljöbrott, är på väg mot sitt slut.

– Vi är i slutskedet av utredningen, säger åklagare Linda Schön i en kommentar.

Under tisdagen gjordes en ny brottsplatsundersökning vid de balar som misstänks ha dumpats ovanpå nedgrävt miljöfarligt avfall vid E20 utanför Eskilstuna.

Senast i raden av påstådda miljöbrott kring Think Pink är de nästan 20 000 balar som lämnats på en industritomt vid E20 i Barva mellan Eskilstuna och Strängnäs. 

Redan i höstas rapporterades att polisen misstänkte att miljöfarligt avfall kan vara nedgrävt under balarna och nu har en ny brottsplatsundersökning gjorts där, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– Vi har fått ny information i ärendet vilket föranlett den kompletterande brottsplatsundersökningen. Under dagen har vi bland annat tagit markprover och undersökt innehållet i balarna. Förundersökningen om grovt miljöbrott pågår för fullt. Vi är i slutskedet av utredningen men än så länge är det för tidigt att säga när vi kan fatta beslut i åtalsfrågan, säger Linda Schön, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Bakom balarna med byggavfall står NM Trading och Transport AB. Bolaget har satts i konkurs och ingår i Think Pink-koncernen, där entreprenören Bella Nilsson och hennes make Thomas Nilsson sitter i styrelsen för moderbolaget

Ägarna förnekar brott

Polisen misstänker att de dumpat avfall, bland annat på gårdar som ägs av privatpersoner, och transporterat runt sopor på olika sopstationer. Prover har sedan visat på gifter i anslutning till soporna.

Bella Nilsson och Thomas Nilsson nekar till brott. Advokat Thomas Bodström, som företräder Bella Nilsson, är mycket kritisk till utredningen. Paret satt inledningsvis häktade men släpptes på fri fot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.